Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is een Integraal Kindcentrum? Alles wat je wil weten over deze scholen

Zodra je begint met de zoektocht naar de perfecte school voor jouw kind, kom je veel verschillende onderwijsvormen en schooltypes tegen. Van een ‘gewone’ openbare basisschool, tot de vrijeschool. Maar wat houden deze onderwijsvormen nu precies in? In dit artikel vertellen we je alles over een Integraal Kindcentrum.

Alles onder één dak, dat is hoe je een Integraal Kindcentrum, ook wel IKC genoemd, in het kort zou kunnen omschrijven. Dat betekent, kinderopvang, basisschool en buitenschoolse opvang in hetzelfde gebouw. Op die manier kunnen kinderen van nul tot twaalf (of dertien, in ieder geval tot ze naar de middelbare gaan), op dezelfde vertrouwde plek blijven.

Een Integraal Kindcentrum

Dat kinderen op dezelfde locatie de eerste twaalf jaar van hun leven kunnen doorlopen is niet alleen praktisch voor jou als ouder, het is ook fijn voor het onderwijs. Bij een IKC is er namelijk vrijwel altijd een doorlopende leerlijn. Dat betekent dat de basisschool en kinderopvang vaak één bestuur hebben en werken zij vanuit één pedagogische visie. Ook hebben beiden meestal dezelfde onderwijsvorm (bijvoorbeeld Dalton, of Jenaplan) en dezelfde levensbeschouwing.

Hierdoor sluit de kinderopvang goed aan bij de basisschool. En maken kinderen doorgaans een gemakkelijkere overstap van de kinderopvang naar school. Kinderen die naar de kinderopvang gaan op een IKC zijn ook al gewend aan het gebouw, waardoor de basisschool waarschijnlijk minder eng voor hen zal zijn. Soms worden driejarigen door leidsters van de kinderopvang ook al een keer meegenomen om ze in groep één te laten kijken, of om daar speel- of lesmaterialen te halen.

Verschil ‘brede school’

Een soortgelijk concept is de ‘brede school’. Zowel bij een brede school als bij een IKC, werkt de basisschool samen met de kinderopvang. Er is vaak een doorlopende leerlijn van kinderopvang naar basisschool en de voorzieningen zitten meestal op één locatie.

Het verschil tussen een brede school en een IKC, is dat bij een IKC de basisschool en kinderopvang meestal onder één bestuur vallen. Terwijl hij een brede school de basisschool en kinderopvang vaak onder verschillende besturen vallen.

Niet op de wachtlijst

Een ander voordeel kan zijn dat kinderen die op de kinderopvang van een IKC zitten vaak voorrang krijgen als ze naar de basisschool willen die onderdeel uitmaakt van dezelfde IKC. Soms zijn zij zelfs verzekerd van een plek op de basisschool. Omdat sommige populaire scholen wachtlijsten hebben kan dit een goede manier zijn om jezelf (of eigenlijk je kind) te verzekeren van een plekje op de door jou gewenste school.

Wat is een Jenaplanschool? Alles over deze onderwijsvorm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.