Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 17 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Janna (34): ‘Toen de wasmachine kapot ging, konden we geen boodschappen meer doen’

Janna is een hoogopgeleide hardwerkende vrouw. Toch zit ze samen met haar man Jort en hun gezin vaak in de financiële problemen. “Laatst ging de wasmachine kapot, toen hadden een week geen geld om boodschappen te doen”, vertelt ze aan Famme.

“Sinds de komst van onze twee kinderen werk ik drie dagen per week. Mijn man Jort werkt nog steeds fulltime, net zoals voordat we kinderen kregen. Financieel was dit behapbaar. We hadden het krap, maar redden ons prima.

Duur

Sinds afgelopen jaar is overal verandering in gekomen. De rekening van de kinderopvang werd na compensatie opeens bijna 850 euro per maand voor drie dagen per week. Ook hadden we een hele slechte deal met onze energieleverancier voor stroom en gas.

De hypotheek konden we altijd goed betalen, maar opeens moesten we gaan passen en meten. Onze maandelijkse vaste lasten zijn hoger dan 3000 euro. Het werd onmogelijk om geld opzij te zetten en te sparen.

Geen geld

Vorig jaar kon ik makkelijk voor 500 euro per maand boodschappen doen en elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten. Dit lukt me nu echt niet meer. Dagelijks loop ik voor 25 euro aan eten de supermarkt uit en dan heb ik maar een paar producten.

Het komt er op neer dat we iedere maand tekort komen. Elke keer als er een onverwachte rekening kwam, betaalden we deze van ons spaargeld. Het probleem was, dat er geen geld bijkomt op de spaarrekening dus deze is inmiddels helemaal leeg.

Geen geld voor leuke dingen

Leuke dingen doen we ook nooit meer. Laatst gingen we met z’n vieren uit eten omdat we gezellig hadden gewandeld in het bos en we wilden de dag leuk afsluiten. De rekening was meer dan 80 euro. De dagen daarna had ik de hele tijd een schuldgevoel. We hadden van dat geld wel een week kunnen avondeten.

Vorige maand bereikten we een dieptepunt. Onze wasmachine ging kapot. Het ding was al zes jaar oud dus het zat eraan te komen met de hoeveelheid was die ik voor de kinderen draai, maar je hoopt toch dat het niet gebeurt. Geen spaargeld, dus we moesten onze lopende rekening leeghalen om een nieuwe te kopen. Alles was op, tot de laatste cent.

Hulp vragen

Ik durf normaal niet om hulp te vragen, maar ik heb het subtiel aan mijn vader laten vallen. Gelukkig kon hij bijspringen zodat we toch boodschappen konden doen. Elke dag ben ik bang dat we weer een grote rekening moeten betalen, zoals een boete of een tandartsrekening. Of dat vrienden iets organiseren waar we niet aan mee kunnen doen omdat het te duur is. Meer werken helpt ook niet, want dat geld gaat dan naar de kinderopvang. Ik ben radeloos.”

Pauline (30): ‘Ik gebruik het spaargeld van mijn kinderen soms voor mezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.