Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Je kind volgen via GPS tracker: goed idee?

Wil je altijd weten waar je kind is? Bij de drogist is nu een kleine GPS tracker te koop waarmee je op elk moment kan zien waar je kind is en indien nodig contact kunt maken.

Geef de zender mee aan je kind of stop het in z'n schooltas en je kunt via je smartphone precies volgen waar hij is. Wanneer je maar wilt. Sommige ouders vinden dit wellicht een fijn idee, maar volgens privacy jurist Peter Kager zitten er ook risico's aan het gebruik van de GPS tracker.

Kager: “Als je zo'n tracker aanschaft, zit daar een aanbieder achter die via de app van de tracker alle gps coördinaten van je kind bijhoudt.” Deze gegevens kunnen ook in verkeerde handen komen, stel Kager. Denk aan een ouder die zijn kind niet meer mag zien na een vechtscheiding. “Of misschien zelfs een pedovereniging: daar zit je als ouder toch niet op te wachten.”

Privacy kind

Dan is er natuurlijk nog de privacy van het kind zelf waar rekening mee moet worden gehouden. Kager: “Jij beslist als ouder wat in het belang van het kind, maar ook over zijn privacy. Zo'n gps tracker zoekt wel de grenzen op. Het is aan de ouders om een goede afweging te maken, is een tracker geoorloofd? Want er zijn ook dingen die je als ouder eigenlijk niks aangaan, zeker in het geval van oudere tieners. Bijvoorbeeld met wie je 17-jarige omgaat, dat is eigenlijk schending van hun privacy.”

Denk goed na

Er zijn ouders die de nadelen niet vinden opwegen tegen de voordelen. Zij vinden het een rustig idee om te weten waar hun kind is en nemen de risico's op de koop toe. Bijvoorbeeld ouders van wie het kind ver moet fietsen naar school of met een puber die steeds vaker zelfstandig op pad gaat. Kager begrijpt dit, maar adviseert ouders toch goed na te denken voor ze zo'n tracker kopen. “Waar wil je het voor gebruiken? En rechtvaardigt mijn angst het om dit te gebruiken? Ga er in elk geval voorzichtig mee om.”

Kijk hier naar een item in EditieNL over de GPS tracker:

Bron: RTLnieuws.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.