Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 9 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Jeugdzorgmedewerkers dreigen 24 uur lang het werk neer te leggen

Dat medewerkers van jeugdzorg niet tevreden zijn over de beslissingen die genomen (dreigen te) worden in Den Haag was al bekend. Zo vroegen ze in november vorig jaar op het Malieveld al aandacht voor betere arbeidsvoorwaarden in hun sector. Maar nu lijkt de maat dan echt vol en dreigt er een staking te komen.

Vakbond FNV heeft het ultimatum gestuurd naar premier Mark Rutte, zorgminister Ernst Kuipers en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg). Als dat niet wordt ingewilligd gaan jeugdzorgmedewerkers in staking.

Staking

In heel Nederland gaan half maart 24 uur lang in staking als het kabinet niet uiterlijk volgende week maandag tegemoetkomt aan de gestelde eisen, dat meldt het ANP vandaag. Een van de eisen is het schrappen van de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg.

Tweede staking in 120 jaar

Volgens FNV zou het de tweede keer in de 120-jarige geschiedenis van de jeugdzorg zijn dat medewerkers 24 uur lang het werk neerleggen. “De eerste keer, in 2019, werd er gestreden voor meer geld voor het oplossen van enorme tekorten. Ditmaal dreigen de werknemers de straat op te gaan, omdat er onder meer een bezuiniging van een half miljard euro is aangekondigd”, aldus FNV-bestuurder Maaike van der Aar.

Onder druk

Volgens haar “zegt het alles” dat er een paar jaar geleden naar dit zware middel gegrepen moest worden om iets aan de opgelopen tekorten te doen en dat er nu mogelijk opnieuw gestaakt moet worden. “Ditmaal omdat het kabinet nota bene wéér wil bezuinigen. Maar bezuinigen zonder plan, door onder meer een eigen bijdrage in te voeren, is wat ons betreft volkomen onverantwoord. Jeugdzorg in Nederland staat al enorm onder druk en heeft juist behoefte aan investeringen met visie”, zegt de vakbondsvrouw.

Shirley raakte haar kinderen kwijt: ‘Als single moeder ben je voor Jeugdzorg aangeschoten wild’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.