Laura Saija
Laura Saija Nieuws 7 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Nooit eerder zoveel jongeren aan het werk: ‘Is passief inkomen niet meer hoogste doel?’

Vaak wordt beweerd dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in werken en liever streven naar een passief inkomen. Dit geeft een negatief beeld van de jongere generatie op de arbeidsmarkt.

Toch blijkt uit recent onderzoek van arbeidsbemiddelaar Studenten.nl, gebaseerd op CBS-gegevens, dat het percentage 15- tot 25-jarigen met een baan vorig jaar hoger lag dan ooit tevoren. Sinds 2014 is er een constante stijgende trend, met uitzondering van de coronajaren.

Passief inkomen of toch een baan?

Deze trend wordt deels verklaard door financiële noodzaak. Studeren is duurder geworden, mede door de overgang van een studiebeurs naar een lening, en de stijgende kosten van huisvesting en kamers.

Aan de andere kant wordt de arbeidsmarkt steeds flexibeler, met meer mogelijkheden voor werken op afstand en op verschillende tijdstippen. Het combineren van meerdere deeltijdbanen is ook gebruikelijker geworden, waardoor de arbeidsmarkt steeds beter aansluit bij het leefritme van veel jongeren.

Perspectief voor de toekomst

Volgens Patrick Werkman, eigenaar van Studenten.nl, behoort de tijd waarin jongeren tevreden waren met een bijbaan in de supermarkt of de horeca tot het verleden.

“Vooral onder studenten zien we duidelijk dat ze streven naar een bijbaan met perspectief voor de toekomst. Ze zijn niet langer op zoek naar slechts een baantje om wat geld te verdienen, maar naar een baan die aansluit bij hun studierichting en waar ze later profijt van kunnen hebben”, zegt hij.

Passief inkomen

De afgelopen jaren is het genereren van een passief inkomen populair geworden onder jongeren. Op sociale media platformen zoals TikTok wordt de hashtag ‘daytrader’ miljoenen keren bekeken. Jongeren laten zien hoe ze stinkend rijk worden met crypto, aandelen of de verhuur van vakantiewoningen.

Je zou het perfecte leven kunnen krijgen door simpelweg gewoon ‘rijk te worden’. Er wordt gepronkt met dure auto’s, merkkleding en grote huizen. Een passief inkomen zou je helpen om dit te kunnen bereiken.

Wat is een passief inkomen?

Passief inkomen verwijst naar geld verdienen op een manier die niet vereist dat je voortdurend actief tijd en energie investeert. In plaats daarvan kunnen passieve inkomstenstromen geld blijven genereren met minimale betrokkenheid op de lange termijn.

Een van de meest populaire vormen van passief inkomen is investeren in vastgoed. Door bijvoorbeeld een woning te kopen en te verhuren, kan er een gestage stroom van inkomsten gegenereerd worden.  Zonder dat ze voortdurend actief betrokken hoeven te zijn bij het beheer van het pand.

Een ander voorbeeld van passief inkomen is het opzetten van een online bedrijf, zoals een blog, YouTube-kanaal of een e-commerce winkel. Hoewel het opstarten van zo’n onderneming aanvankelijk veel tijd en moeite kan vergen, kunnen deze platforms uiteindelijk geld blijven verdienen via advertenties, sponsordeals of verkoop.

Akkoord gaan met nachtdienst van zoon? ‘Vroeger werkten ze ook op jonge leeftijd in de nacht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.