Laura Saija
Laura Saija Slapen 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Meer dan een vijfde van de jongeren heeft slaapproblemen

In 2022 gaf 22 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar aan dat ze binnen de afgelopen twee weken moeite hadden met slapen. Ook meldde 16 procent van hen psychische klachten binnen de afgelopen vier weken, terwijl 12 procent aangaf het afgelopen jaar met een depressie te kampen of gekampt te hebben.

Opvallend is dat deze percentages een stijging laten zien ten opzichte van 2017. Dit meldt het CBS in het recent gepubliceerde Jaarrapport Jeugdmonitor op basis van de Gezondheidsenquête.

Slaapproblemen

In 2017 gaf nog 14 procent van de jongeren aan slaapproblemen te hebben. Opmerkelijk is dat het percentage jongeren dat zich door deze slaapproblemen belemmerd voelde, in 2022 tweemaal zo hoog lag als in 2017.

In 2022 ondervond 20 procent van de meisjes en 14 procent van de jongens tussen 12 en 18 jaar slaapproblemen. Onder de meisjes gaf 10 procent aan aanzienlijk belemmerd te worden door deze slaapproblemen, tegenover 5 procent van de jongens. Bij jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar meldde 26 procent slaapproblemen, waarvan 13 procent aangaf hierdoor gehinderd te worden. Hierbij waren er geen statistische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Psychische klachten

Het aandeel jongeren met psychische klachten in de afgelopen vier weken, verdubbelde in 2022 eveneens ten opzichte van 2017. Het hebben van psychische klachten betekent in de Gezondheidsenquête dat iemand een somscore van minder dan 60 heeft op de Mental Health Inventory 5. In 2022 gaf 12 procent van de jongeren aan het afgelopen jaar met een depressie te hebben geworsteld, terwijl dit percentage in 2017 op 5 procent lag.

Wat doen bij slaapproblemen?

Bij slaapproblemen kunnen kinderen en jongeren een aantal dingen proberen.

1. Vast slaapschema

Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een natuurlijk slaapritme te ontwikkelen.

2. Vermijd dutjes overdag

Als je overdag slaapt, beperk dan de dutjes tot 20-30 minuten en vermijd ze laat in de middag.

3. Beperk cafeïne en suikers

Vermijd cafeïne houdende dranken en suikerrijke snacks, vooral in de avond. Deze stimulerende middelen kunnen je wakker houden.

4. Ontspanningsoefeningen

Probeer voor het slapengaan ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning, om je geest en lichaam tot rust te brengen.

5. Schermvrije zone

Vermijd elektronische apparaten zoals telefoons, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht kan je natuurlijke slaaphormonen beïnvloeden.

6. Comfortabele slaapomgeving

Zorg voor een comfortabel matras en kussens. Houd de slaapkamer koel, donker en stil voor een optimale slaapomgeving.

7. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen beter te slapen, maar vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan.

Avonturen in de avonduren: dit zijn de meestvoorkomende slaapproblemen bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.