Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 28 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Juulke (46): ‘Mijn kinderen mogen alles doen met hun zakgeld’ 

Mogen kinderen hun zakgeld besteden zoals zij het willen, of horen er regels te zijn? Voor Juulke (46) is het heel duidelijk. Haar kinderen zijn vrij om hun geld te besteden zoals zij dat zelf willen. Zij gelooft dat er maar één manier is om over financiën te leren: door zelf controle te hebben over je eigen geld.

“Ik heb van huis uit altijd meegekregen om zelf verantwoordelijk te zijn over mijn uitgaven. Al op jonge leeftijd kreeg ik zakgeld dat ik mocht besteden zoals ik dat wilde. Natuurlijk zag de wereld er destijds anders uit en was ik blij als ik met mijn centjes naar de snoepwinkel in het dorp kon gaan om daar zure matjes te halen.

Ze besteden het zakgeld zoals zij willen

De wereld om ons heen is dan wel veranderd; het principe van je eigen geld beheren blijft hetzelfde. Ik geloof namelijk nog steeds dat kinderen het meeste kunnen leren van hun eigen gedrag. Ook als dat betekent dat ze soms stomme fouten moeten maken.

Daarbij krijgen mijn kinderen ieder jaar meer zakgeld. Zo krijgt mijn zoon van zestien tegenwoordig 80 euro per maand. Mijn dochter van veertien krijgt momenteel 60 euro per maand. Dit mogen ze besteden zoals zij dit zelf willen. Mijn dochter is tegenwoordig helemaal in to make-up en skincare. Ze kan het hele bedrag besteden in drogisterijen. Vervolgens kan ze klagen dat ze niet met haar vriendinnen naar het terras kan. Mijn zoon daarentegen is gek van Fortnite en andere games en spaart tegenwoordig voor vakanties.

Mijn kinderen hoeven geen toestemming te vragen hoe ze hun zakgeld willen besteden. Natuurlijk peil ik soms wel waar hun geld naar toe gaat. Dan geven ze soms toe dat niet iedere aankoop heel slim is geweest. Mijn zoon lijkt tegenwoordig te leren van zijn miskopen, maar mijn dochter zijn die lessen nog ver te zoeken; zij is een kei in het doen van miskopen. Toch bemoei ik me er niet mee. Ze zal het namelijk vanzelf gaan leren.

Daarbij vind ik ook dat miskopen erbij horen. Mijn man en ik hebben veel investeringen gedaan in ons leven. Veel investeringen zijn goed afgelopen, maar er zaten ook stomme beslissingen bij. Eén ding is zeker: door geld uit te geven en te investeren leer niet alleen jezelf kennen, maar leer je ook hoe het is om de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen uitgaven.”

Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.