Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Autisme 23 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

8 kenmerken van autisme spectrum stoornis (ASS) die vooral bij meisjes voorkomen

Bij veel meisjes uit autisme zich anders dan bij jongens, waardoor de diagnose onopgemerkt blijft. Ook  kan er een verkeerde diagnose worden gesteld of sluit de behandeling niet goed aan. Sinds een paar jaar is er veel onderzoek gedaan naar meisjes met autisme, waardoor er inmiddels meer bekend is. Heb je als ouder een vermoeden dat je dochter autisme heeft? Let dan op deze kenmerken van meisjes met autisme.

Over autisme hebben we allemaal een bepaald beeld, maar dat beeld klopt lang niet altijd. Zeker niet als het gaat om autisme bij meisjes. Net als ADHD zich anders uit bij meisjes uit autisme zich namelijk ook wat anders bij meisjes.

8 kenmerken van meisjes met autisme

Hieronder zetten we acht kenmerken op een rij die voornamelijk bij meisjes met autisme voorkomen.

1.   Anderen nadoen

Meisjes met autisme doen anderen vaak na. Ze observeren de situatie en passen die vervolgens toe. Ze imiteren bijvoorbeeld het gedrag van hun moeder. Een van de redenen waardoor autisme bij meisjes lastiger te herkennen is. Maar, als je goed kijkt, merk je dat hun gedrag niet vanzelf gaat.

“Is autisme erfelijk?” En nog 9 vragen die elke ouder heeft over autisme

2.   Één goede vriend of vriendin

Meisjes met autisme hebben vaak één vriendin. Ze vergelijken zich met die vriendin en imiteren haar vaak. Soms zijn meisjes met autisme claimend in het contact. Ze willen alles alleen met die ene vriendin doen, niet met anderen.

3.   Jongere vriendinnen: 

Vaak hebben meisjes met autisme jongere vrienden of vriendinnen. Hun interesses sluiten beter aan bij de interesses van jongere kinderen. Hierdoor verloopt het contact met jongere kinderen makkelijker dan met leeftijdsgenootjes.

4.  Specifieke interesses vallen minder op

Meisjes met autisme hebben net als jongens met autisme specifieke interesses, maar vaak vallen die minder op, of verbergen ze die beter. Toch zijn hun interesses vaak anders dan bij meisjes zonder autisme. Ze zijn er bijvoorbeeld obsessief mee bezig, of hun interesse past niet meer bij hun leeftijd.

Moeder: ‘Ik vind het fantastisch om mijn tiener met autisme op te voeden’

5.    Erbij willen horen

Meisjes willen graag ergens bij horen, meer dan dat bij jongens het geval is. Zo ook meisjes met autisme. Zij kunnen zich helemaal aan gaan passen aan de ander. Daardoor weten ze soms niet meer goed wie ze zelf zijn en wat ze zelf leuk vinden.

6.     De mening van anderen

Een van de kenmerken van meisjes met autisme is dat ze heel bang zijn voor wat anderen van ze vinden. Maar het kan ook zo zijn dat het ze helemaal niks interesseert. Het is dus vaak zwart-wit. Een middenweg is er vrijwel niet.

7.     Angst, paniek, eetstoornis, depressie

Meisjes met autisme hebben hier vaker last van dan jongens. Ze worden veroorzaakt door het autisme. En door het harde werken van deze meisjes om wel sociaal gedrag te laten zien. Vaak herkent de omgeving wel de angst, paniek, depressie of eetstoornis,  maar niet het autisme dat hieraan ten grondslag ligt.

8.    Moeite met vrije momenten of pauzes

Meisjes met autisme vinden het lastig als ze niet weten wat de verwachtingen zijn, bijvoorbeeld tijdens een schoolpauze. Ze weten dan niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Tijdens een les weten ze dat wel.

Waarom we kinderen met autisme al vroeg moeten helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bureau KoekieDokter BosmanAutism Parenting Magazine

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.