Een kind met ADD opvoeden? Deze 12 tips kunnen je helpen
Heeft jouw kind de diagnose ADD gekregen? Dan kan het zo zijn dat alles rondom zijn of haar gedrag plotseling op z’n plek valt. Vanaf nu is het wel zaak dat het leven thuis zo efficiënt mogelijk ingericht wordt om het voor iedereen in het gezin makkelijker te maken. De volgende tips kunnen je helpen bij het opvoeden van een kind met ADD.
Het opvoeden van een kinds met ADD kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig hoeft je niet het wiel uit te vinden. Er is veel bekend over kinderen met ADD en daar kun jij je voordeel mee doen.
ADD en kind opvoeden: tips en aanpak
Deze tips kunnen jou helpen bij het opvoeden van je kind. Dat maakt het al weer een stukje gemakkelijker.
1. Houd het contact warm met een deskundige
Wees niet bang om van tijd tot tijd met een (medische) deskundige in gesprek te gaan. Het is vooral belangrijk dat hij of zij veel verstand heeft van ADD. Schakel ook de hulp van docenten in; hoe meer zij weten over ADD en wat het allemaal betekent voor jouw kind, hoe beter ze hem of haar kunnen ondersteunen in de klas.
2. Ken je eigen limieten en grenzen
In het verlengde van het vorige punt: wees niet bang om om hulp te vragen. Er komt veel op jullie af als gezin. En jullie kind heeft extra en/of andere zorg nodig. Het is dus niet vreemd als daar extra support in welke vorm dan ook bij komt kijken. Weet wat je zelf aankunt en vraag voor alles wat teveel wordt hulp.
3. Een kind met ADD heeft structuur en ritme nodig
Een kind met ADD heeft het nodig dat er extern zoveel mogelijk structuur aanwezig is. Zo kunnen ze beter omgaan met het gebrek aan structuur dat zich in het hoofd afspeelt. Stel bijvoorbeeld dagelijks een lijstje met duidelijke to-do’s op. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt wat er van dag tot dag van ze verwacht wordt.
4. Herhaal opdrachten of aanwijzingen die hij of zij moet uitvoeren
Schrijf de taken op. Zeg wat de taken zijn. Herhaal dit nog eens. Kinderen met ADD hebben baat bij herhaling. De kans is anders groot dat ze een simpele opdracht – zoals het vuilnis buiten zetten – alsnog vergeten uit te voeren.
5. ADD en kind opvoeden: maak vaak oogcontact
Kinderen met ADD kunnen sneller en vaker afdwalen in hun eigen gedachten. Je krijgt weer contact met ze door veel oogcontact te maken. Door je kind in de ogen aan te kijken haal je hem of haar uit een dagdroom. Daarnaast kan het ook een veilig en geruststellend gevoel aan jouw kind geven.
6. Stel duidelijke regels en grenzen op
Het klinkt heel streng, maar duidelijke regels kunnen juist zorgen voor een gevoel van veiligheid. Wees hier consistent in en neem hierin een leidende rol aan. Je kind kan in discussie willen gaan. Ga hier niet in mee want dit leidt af van de grenzen die je wilt stellen.
7. Maak het dagelijks leven zo voorspelbaar mogelijk
Plaats het schema duidelijk in zicht. Schooldagen, klusjes, verjaardagen: alles moet erop staan. Hang het op verschillende plekken waar je kind het regelmatig tegen kan komen. Bijvoorbeeld op de koelkastdeur en deur van de slaapkamer.
8. Kondig het van tevoren aan als er veranderingen plaats gaan vinden
Omgaan met onverwachte gebeurtenissen of veranderingen zijn voor een kind met ADD een stuk lastiger. Kondig zo’n gebeurtenis dus van tevoren aan. En herhaal in de periode er naartoe nog een paar keer wat er gaat gebeuren.
9. Breek grote taken op in kleinere opdrachten
Grote taken geven een overweldigend gevoel. Je kind kan het idee krijgen dat het toch nooit gaat lukken. Het gevolg hiervan is uitstelgedrag. Je voorkomt dit scenario door een taak op te delen in kleinere, behapbaardere stukken. Hierdoor voelt iedere taak simpel genoeg en komt er niet in een keer hoop op je kind af.
10. Houd genoeg ruimte over om gek te doen
Naast alle regels en structuren is het ook belangrijk dat er genoeg ruimte is voor plezier. Je kind is immers nog een kind en het hoeft echt geen saaie boel te worden in huis. Samen leuke dingen doen doorbreekt voor een kind ook de sleur en saaiheid die aan alle taken vastzitten.
11. Zorg ervoor dat je kind niet teveel indrukken binnenkrijgt
Omdat er in het hoofd gebrek aan structuur is, kunnen de simpelste dingen al zorgen voor een gevoel dat het allemaal teveel is. De kans is er dat je kind simpele dingen als patroontjes en printjes op kleding en schrijfwaren al niet kan verdragen. Minimaliseer het gevoel van chaos zoveel mogelijk.
12. Benadruk zijn of haar successen
Zoveel mogelijk positieve stimulans is in dit geval het beste wat er is. Een kind kan op verschillende aspecten in het leven al merken dat ‘ie anders is. Een gevoel van falen en onzekerheid kan er op de achtergrond bij in sluipen. Herinner je kind dus ook aan alles wat er wél goed gaat. En beloon hem of haar als een taak goed is afgerond.
Lees ook:
- Van dyslexie tot ADHD: 5 veelvoorkomende leerstoornissen en hoe je je kind kunt helpen
- Van somber naar vrolijk? Dit doet voeding met het gedrag van je kind
- 10 tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind ADHD heeft