Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn kind (7) plast opeens weer in bed, moeten we weer aan luiers beginnen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Marijke (38) haar dilemma voor: “Ineens plast ons zoontje van zeven jaar weer in zijn bed ‘s nachts. Moeten we nu weer aan luiers beginnen om het bedplassen te stoppen?”

“Mijn zoontje was nog niet helemaal zindelijk toen hij naar de basisschool ging, maar overdag ging het meestal goed. Vooral ‘s nachts had hij nog regelmatig een ongelukje, maar dat hoort erbij. Toen hij een jaar of zes was ging het veel beter en waren de ongelukjes echt een uitzondering. Bijvoorbeeld als hij een heel drukke dag gehad had. Of wanneer hij ‘s avonds nog veel gedronken had. Eigenlijk wisten we dan van tevoren al dat er een ongelukje aan zou komen.

Zelf vond hij die ongelukjes verschrikkelijk. Dan kwam hij huilend naar me toe in de nacht, terwijl wij er helemaal niet moeilijk over deden. Even schoonmaken, schone pyjama aan, schoon bed of lekker bij ons in bed en weer verder slapen. Toch zat hij ermee. Na nog een tijdje, ik denk rond de 6,5 jaar, kwamen de ongelukjes niet meer voor. Tot een paar maanden na zijn zevende verjaardag. Opeens werden we ‘s nachts wakker van geroep. ‘Mamaaa, mamaaaa!’, hoorde ik. Ik liep naar de kamer van mijn zoontje en hij vertelde dat zijn bed nat was. Toch weer een ongelukje, ineens.

Bedplassen komt weer bijna elke nacht voor

Kan gebeuren, is wat ik toen dacht. Ook al vond ik het wel gek, want hij had in geen maanden meer in zijn bed geplast. De weken die daarop volgden waren pittig. Meerdere nachten achter elkaar plaste hij weer in zijn bed. En niet een klein beetje, maar echt grote plassen. Het was dus niet zo dat hij steeds te laat was: hij deed gewoon zijn hele plas in bed. We hebben weer een tijd geprobeerd om hem te laten plassen wanneer wij naar bed gingen. Dat leek even goed te gaan, maar soms plaste hij daarna alsnog in zijn bed. En nu weten we niet zo goed meer waar we het zoeken moeten.

We zijn al in gesprek geweest met zijn school om erachter te komen of er misschien iets gebeurd is waardoor hij weer in bed is gaan plassen, maar daar kwam niks uit. Hij zegt zelf dat hij niet weet hoe het komt dat hij in bed plast en dat hij pas wakker wordt als alles nat is. Er is verder niks bijzonders gebeurd bij ons thuis, geen verhuizing of iets dergelijks. Geen grote veranderingen… We worden zo langzamerhand een beetje gek, want al die gebroken nachten zijn we niet meer gewend. Opeens hebben we een zevenjarig kind dat opeens ‘s nachts niet meer zindelijk is. We raken gefrustreerd en weten niet wat we moeten doen hieraan.

Dilemma: weer aan luiers beginnen of niet?

Moeten we door dit bedplassen weer aan luiers beginnen? Toen we hierover begonnen riep ons zoontje meteen dat hij echt geen luiers gaat dragen, maar wat moeten we dan? Dit kan ook niet door gaan zo, we zijn alleen maar aan het wassen overdag zodat hij ‘s avonds weer in een droog bed kan stappen. Een plaswekker is nog een optie, maar wel een erg dure optie waar we eigenlijk niet het geld voor hebben liggen. Of toch naar de huisarts gaan om te kijken wat deze zegt? Misschien zijn hier ouders die in dezelfde situatie hebben gezeten en tips voor ons hebben.”

Dilemma: ‘Onze zoon (15) wil deze zomer met vrienden op vakantie en niet met ons. Laten we dit toe?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.