Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Slapen 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Kind bij je in bed laten slapen? Volgens deze wetenschapper heel gezond!

Laat je je kind nou wel of niet bij jou in bed slapen? Het blijft altijd een discussie tussen ouders en deskundigen, maar uit onderzoek van de Amerikaanse kinderarts Dr. William Sears blijkt dat er juist heel wat voordelen zitten aan het samen slapen.

Met je kind in één bed slapen? Best een goed idee!

Tegenstanders zien co-sleeping als het verstoren van privacy en de nachtrust, maar voorstanders kijken daar heel anders tegenaan. Dr. William Sears is één van die voorstanders, die er een speciaal onderzoek aan gewijd heeft.

Aan elkaar aanpassen

Wat blijkt? Samen slapen is juíst goed. Volgens Sears versterkt het de band tussen ouder en kind en passen ze zich sneller aan elkaar aan. Moeders zijn vaak bang dat ze op hun baby gaan liggen, maar dat is niet nodig. “Opvallend is dat mama’s en baby’s hun slaapposities moeiteloos aan elkaar aanpassen. Draait de één, dan draait de ander automatisch mee. Ook de ademhaling wordt aangepast”, zo zegt Sears.

Meer voordelen samen slapen

Maar dat zijn volgens de onderzoeker niet de enige voordelen van je kind bij je in bed laten slapen. Zo blijven kinderen doorslapen en zijn dichtbij waardoor moeders ook ’s nachts beter slapen, hoeven moeders niet het bed meer uit om borstvoeding te geven, wordt het contact tussen moeder en kind nóg beter en ontwikkelt hij zich zowel fysiek als mentaal beter. En dat is voor zowel moeder als kind weer rustgevend en veroorzaakt minder stress, blijkt uit het onderzoek.

Advies

Sears concludeert dan ook dat co-sleeping juist goed is. Volgens de wetenschapper slapen veel meer mensen samen met hun kind in bed, maar durven ze dat helemaal niet toe te geven, bang om er op afgerekend te worden. Zijn advies? Gewoon doen!

Bron: Askdrsears.com

Lees ook: ‘Gezinsslapen: met z’n allen in één bed’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.