Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Emoties 5 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

7x dit wil je kind je eigenlijk duidelijk maken als hij boos is

Boos worden we allemaal wel eens, dus kinderen ook. Soms is je kind echt boos, omdat een ander kind speelgoed afpakt bijvoorbeeld. Andere keren is boosheid een uiting van frustratie, teleurstelling of iets anders wat je kind je duidelijk wil maken.

Door erachter te komen wat de achterliggende oorzaak is van het boze gedrag van je kind, kun je het liefdevol helpen weer rustig te worden.

Het is een van de vier basisemoties en overkomt dan ook iedereen, jong en oud, wel eens: boos worden. Kinderen kunnen om van alles boos worden. Het is een manier van uiten, ook als je kind eigenlijk niet echt boos is. Soms wil je kind je namelijk iets anders duidelijk maken, maar omdat het bijvoorbeeld nog niet goed kan praten, wordt het boos.

Boos worden is niet erg, zolang je kind maar weet wat wel en niet kan tijdens het boos zijn. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren hoe ze kunnen omgaan met hun boosheid. Slaan of schelden mag niet, even tot rust komen of in je hoofd tot tien tellen mag wel. Natuurlijk leert een kind dit vooral van jou als ouders: hoe jij reageert als je boos bent, neemt je kind over. Geef dus vooral het goede voorbeeld hierin en heb geduld, want voor kinderen is dit een lange leerweg.

Dit zegt je kind eigenlijk als het boos is

Kleine kinderen reageren vaak met emoties, omdat ze meestal nog niet goed kunnen verwoorden wat ze voelen. Boos worden hoeft dan ook niet te beteken dat je kind ook echt boos is. Vaak is er een achterliggende reden of oorzaak van de boosheid. In veel gevallen wil je kind je bijvoorbeeld iets duidelijk maken, maar weet het even niet hoe. Dat uit zich dan in boos gedrag zoals slaan, schelden, schoppen, schreeuwen en huilen. Een kind doet dit niet om jou tot last te zijn, maar omdat het hulp nodig heeft van mama, papa of een andere veilige haven.

Dingen die je kind je probeert duidelijk te maken als het boos is kunnen zijn:

  • Frustratie doordat iets niet zelf lukt, terwijl je kind het wel wil doen
  • Grote veranderingen waar je kind het moeilijk mee heeft (denk aan een verhuizing, eerste schoolweken, een broertje of zusje, een scheiding of verlies)
  • Overprikkeling (je kind heeft te veel op het bordje gekregen en vindt geen andere manier dan omgaan met alle prikkels dan boos worden)
  • Je kind voelt zich door iemand afgewezen of gekwetst, maar kan dat niet in woorden duidelijk maken
  • Je kind is onzeker over zichzelf, maar weet dat niet anders te uiten dan in boosheid
  • Teleurstelling, bijvoorbeeld wanneer iets waarop je kind zich verheugd heeft plotseling niet door gaat
  • Je kind heeft je nodig en wordt boos, want dan trekt het je aandacht
  • Je kind is ergens bang voor

Dit kun je doen voor je kind

Als je kind in een boze bui zit, blijf dan zelf rustig en laat je kind even uitrazen binnen de grenzen van wat mag en kan. Probeer daarna met je kind, hoe jong ook, te praten over de boosheid en benoem verschillende emoties. Zo leert je kind meteen dat er meer is dan boosheid. Erken de gevoelens van je kind en probeer te helpen waar nodig. Soms helpt het al om alleen maar te vragen wat je kind op dat moment nodig heeft. Een knuffel van jou kan al genoeg zijn.

Zo uit je boosheid tegen je kind en leert hij er ook nog van

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.