Maartje Scheffer
Maartje Scheffer School 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind zich niet goed gedraagt op de basisschool?

Als je van de leerkracht van je kind hoort dat hij zich niet goed gedraagt op de basisschool, kan dat even schrikken zijn. Opzettelijk herrie blijven maken, niet luisteren of andere kinderen lastig vallen: het kan van alles zijn. Wat doe je als je kind zich niet goed gedraagt op school?

En waar komt het gedrag van je kind vandaan?

Kind dat de klas verstoort

Iedere ouder hoopt met het nieuwe schooljaar dat zijn kind goed zal integreren in de klas en niet in de problemen zal komen. Je hebt het er ongetwijfeld van tevoren met je kind over gehad dat je stil moet zijn als de leerkracht praat, en goed mee moet doen met de les.

Toch zijn er kinderen die daar niet zo’n zin in hebben. Je kind kan dan als lastig worden ervaren door de leerkracht en de rest van de klas, wat voor jou niet bepaald prettig is om te horen.

Waarom luistert mijn kind niet op school?

Je kind kan om verschillende redenen nog moeite hebben met luisteren, stil zijn en het goed meedoen in de klas:

  • Je kind heeft concentratieproblemen en is snel afgeleid. Dat kan wel of niet te maken hebben met een gedragsstoornis als ADHD. Mocht je denken dat er sprake is van een gedragsstoornis, zoek dan contact met een professional.
  • Er is geen goede klik met de leerkracht. Als je kind hierdoor als negatief wordt bestempeld en benaderd, wordt dit ook hoe hij zich zal gedragen.
  • Je kind heeft te weinig uitdaging. Dat kan wel of niet te maken hebben met een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid.
  • Je kind kan moeilijk op zijn beurt wachten en vindt het moeilijk aandacht met klasgenoten te delen.
  • Je kind is een grapjas en kan nog niet goed inschatten wanneer het tijd is om serieus ergens aan te werken.

Tips zodat je kind zich beter gedraagt op de basisschool

Het komt vaak genoeg voor dat kinderen nog niet helemaal goed meedoen op de basisschool, vooral tijdens de eerste jaren. Dit kun je doen om het gedrag van je kind te verbeteren.

Vraag niet ‘waarom’?

Probeer niet te veel te vragen ‘waarom’ je kind de klas verstoort. Grote kans dat je kind dit zelf ook niet weet, en niet weet hoe hij zich beter kan gedragen. Ook kan het ervoor zorgen dat je kind zich aangevallen voelt. Vraag liever naar hoe je kind zich voelt op school, wat hij de leuke en minder leuke aspecten vindt, of hij het met iedereen goed kan vinden en of het klikt met leerkracht.

Misschien loopt het thuis niet lekker, of heeft je kind het gevoel aandacht tekort te komen, waardoor hij het op deze lawaaierige manier op school zoekt. Op basis daarvan kun je met je kind in gesprek om uit te leggen hoe hij deze gevoelens op een andere manier kan uitdrukken.

Werk aan vaardigheden

Werk aan de vaardigheden van je kind. Het kan zijn dat je kind vaardigheden mist waardoor hij zich zo gedraagt in de klas. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld leren om eerst op te schrijven wat hij wilt zeggen, voordat hij het door de klas roept. En duidelijke grenzen stellen en herhalen over wanneer het tijd is voor grapjes en spelen, en wanneer niet. Vooral als het het eerste jaar van je kind op de basisschool is, kan je kind dit nog niet helemaal duidelijk hebben.

Zet ze aan het denken

Zet je kind aan het denken over zijn eigen gedrag. Door bijvoorbeeld te vragen wat hij zou kunnen doen in plaats van een vraag door de klas heen te roepen. Of wat hij zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat hij op belangrijke momenten op zijn stoel blijft zitten. En hoe hij denkt dat het voor andere kinderen is als hij door de les heen praat. Hierbij kun je de leerkracht betrekken.

Beloning

Zet een beloning op het gedrag van je kind. Als het een aantal lessen een stuk beter gaat, gaan jullie dit samen op een bijzondere manier vieren.

Deze dingen worden je niet verteld als je kind naar de basisschool gaat, maar gaan wel gebeuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.