Sofie Obbens
Sofie Obbens Uncategorized 18 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind (4) heeft zijn overleden opa nooit gekend, hoe ga ik hiermee om?

Als je kind een overleden opa nooit gekend heeft, wil je hem het liefst tot leven houden. Maar hoe doe je dat? “Maak het bespreekbaar. Opa is er niet meer, die is dood”, zegt verlies- en rouwtherapeut Larissa van der Molen.

“Vertel eerlijk waaraan opa of oma is overleden, of hij of zij begraven of gecremeerd is en beantwoordt alle vragen naar eer en geweten. Je kunt ook zeggen dat het nu te moeilijk is om het erover te hebben en je er later op terugkomt. Doe dat dan ook.”

Ritueel

“Je kunt een ritueel doen, zoals een boekje over een overleden opa voorlezen, naar het graf gaan of een gedenkplekje maken. Vaak staat er een foto van de overleden opa in huis. Pak de foto erbij wanneer het kind vragen heeft en haal herinneringen op. Benoem ook gerust iets wat je vervelend vond aan opa, zo leert je kind opa kennen.” 

Leg uit

“Leg ook uit wat de dood betekent. Een kind in de leeftijd van drie tot vijf jaar leeft nog in een magische wereld. Als zij Sneeuwwitje kijken, kunnen zij nog op het scherm van de tv kloppen en zeggen: ‘Kom uit de kist, want je bent nu wakker gekust door de prins.’ Leg gerust uit dat wakker worden niet gebeurt wanneer iemand dood is.”

Sterretje of wolk

“Wel zou ik ervoor waken opa een sterretje of een wolk te noemen. Wanneer een kind gaat vliegen en door de wolken gaat, kan het angsten oproepen. Als er een vallende ster is, kan het kind denken dat dit de ster van opa is.”

Kinderen rouwen in stukjes

Er kunnen ook momenten zijn dat het kind er minder mee bezig is. “Laat het onderwerp dan rusten. Kinderen rouwen in stukjes. Ze kunnen vandaag, morgen en overmorgen rouwen en volgende week weer in de waan van de dag leven. Om er drie maanden later weer op terug te komen.”

Emoties

Tot slot benadrukt Van der Molen dat de emotie van de ouder er ook mag zijn. “Zeg tegen je kind: ‘Ik ben verdrietig, omdat ik aan opa moet denken.’ Op die manier leer je je kind ook met emoties omgaan. Bespreek het, laat het zien.”

Waarom je met kinderen juist wél over de dood moet praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.