Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 30 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw kind last van reisziekte? Met deze tips kan de autovakantie gewoon doorgaan

De zomer is in zicht en daarmee dromen we al vooruit naar de zomervakantie. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Hartstikke leuk, tenzij je kind last heeft van reisziekte. Zie jij daardoor stiekem al op tegen de reis? Geen zorgen, wij geven tips tegen reisziekte in de auto.

Want een spugend kind op de achterbank wil natuurlijk niemand.

Wat is reisziekte?

Reisziekte houdt in dat iemand ziek wordt als diegene in de auto, een vliegtuig of op een boot zit. Ook de trein, tram of bus kan dit gevoel veroorzaken. Dit kan zich uiten in misselijkheid, overgeven, duizeligheid of slaperigheid. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Reisziekte is niks ernstigs, maar het is wel erg vervelend als iemand hier regelmatig of altijd last van heeft, zeker als er een lange reis voor de boeg staat.

Hoe komt het dan dat de één hier bij elk autoritje last van heeft en iemand anders dit nog nooit heeft gevoeld? Als iemand last heeft van reisziekte, dan is diegene extra gevoelig voor beweging. Het vermoeden is dat iemand reisziekte ervaart als de informatie uit zijn hersenen die nodig zijn voor iemands evenwicht niet met elkaar kloppen. Daardoor gaat diegene zich ziek voelen.

Tips voor de autovakantie

Gaan jullie op autovakantie? Dan zijn er een aantal dingen die je kind beter wel of niet van tevoren kan doen:

  • Probeer ervoor te zorgen dat je kind goed is uitgerust voor de autorit. Als je kind moe is tijdens de reis, komt de reisziekte ook sneller opzetten
  • Zorg dat je kind van tevoren wat heeft gegeten: niet te veel, maar ook niet te weinig. 
  • Laat je kind geen frisdrank met prik drinken van tevoren. Dit kan ervoor zorgen dat de reisziekte sneller komt opzetten.

Tips tijdens de autoreis

Ook in de auto zelf kunnen jullie maatregelen nemen, zodat je kind minder last heeft van reisziekte:

  • Verdeel een aantal eetmomenten over een lange reis. Laat je kind niet in één keer heel veel eten, maar laat hem een paar keer wat kleins nemen.
  • Laat de vette snacks of snoep thuis, neem lichtere etenswaren mee, zoals fruit of crackers.
  • Laat je kind tijdens de reis proberen wat te slapen, dan ervaart hij de minste klachten. Ook gewoon met de ogen dicht zitten kan al helpen.
  • Laat je kind naar muziek luisteren of praat gezellig met hem. Lezen, een schermpje of schrijven/tekenen werkt juist averechts, daar wordt je kind alleen maar zieker van.
  • Zorg dat er genoeg frisse lucht in de auto is. Zet een raampje open of doe de airco aan.
  • Neem bij een lange autorit regelmatig een pauze, zodat je kind even naar buiten kan.

Er zijn ook medicijnen tegen reisziekte, zoals cinnarizine, cyclizine en meclozine. Mochten bovenstaande tips nou niet helpen, dan kun je ervoor kiezen om je kind een tabletje te geven. Let op: doe dit alleen als je kind ouder is dan 2 jaar.

Tips van lezers

Bovenstaande tips waren algemene tips voor mensen die last hebben van reisziekte. Heb jij die dingen nou al vaak geprobeerd en heeft je kind er nog steeds last van? Probeer dan eens onderstaande tips die wij kregen van onze lezers:

Mirjam – “Doe een watje in één oor, daarmee zet je het evenwichtsorgaan wat meer ‘uit’ en gaan de hersenen automatisch gebruik maken van de ogen om het evenwicht en de balans te voelen. Combineer dit met rustig naar buiten kijken en dan komt het helemaal goed.”

Sara – “Voorin zitten en vooruit kijken, naar één bepaald punt.”

Emily – “Geen melkproducten nuttigen vanaf de dag voor het reizen. Niet te zwaar eten, maar wel iets in de maag hebben en in de auto goed zicht naar buiten hebben. Verder kan een reistabletje ook goed helpen. Hier heb ik een knul die vanaf zijn geboorte echt extreem wagenziek was. Bij hem hielp eigenlijk jarenlang niks afdoende, maar de bovenstaande tips verminderde het wel. Hij is nu 17 jaar en als we ons aan deze tips houden gaat het goed.”

Suzanne – “Platliggen en van die armbandjes met een drukpunt om de pols.”

Sofia (33) haar kinderen zijn wagenziek: ‘En toen zat de hele auto onder het kots…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.