Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 7 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

5x dit kan je kind leren van de relatie tussen jou en je partner

Hoe jij en je partner met elkaar omgaan in jullie relatie is het voorbeeld dat jullie kinderen meekrijgen over liefde en relaties. De manier waarop jullie met elkaar omgaan leert je kind daarom heel veel over relaties. Dus wat wil je je kind meegeven over liefde, maar ook over vriendschap?

Als je beseft wat je kind allemaal oppikt en leert door jouw relatie, zul je misschien ook beter letten op de manier waarop jullie met elkaar omgaan.

Wat je kind kan leren van de relatie tussen jou en je partner

Van deze vijf dingen zou je kind in ieder geval kunnen leren.

1. Je mag ruzie maken

Mensen hebben in een relatie nou eenmaal ruzie en maken het daarna weer goed. Ruzies horen bij het leven. Het is daarom juist goed om jullie ruzies niet te verbergen, kinderen voelen deze spanningen toch vaak aan. Laat juist aan je kinderen zien dat je op een respectvolle manier ruzie kan maken door met nuttige argumenten te komen en naar elkaar te luisteren. Leer daarnaast je kinderen dat ondanks jullie meningsverschillen hebben, nog wel van elkaar kan houden. Geen enkele relatie is ruzie-vrij, en dat mogen kinderen ook weten. Als jullie doen alsof jullie nooit ruzie hebben, krijgen kinderen juist een onrealistisch beeld van hoe een gezonde relatie werkt.

2. Praat samen open over geld

Ook mogen jullie kinderen wel (in bepaalde mate) jullie gesprekken over geld horen. Het is juist goed om openlijk over financiën te praten. Praat over bijvoorbeeld de prijzen van dingen, waarom jullie geld uitgeven aan bepaalde zaken, waarom jullie bepaalde dingen juist niet kunnen veroorloven en waarom andere mensen dat wel kunnen. Het geheim houden van financiële zaken zorgt er juist voor dat kinderen opgroeien zonder enig idee van financiën.

3. Praat over de politiek samen

Binnen een gezonde relatie ben je actief bezig met het uitdagen van jezelf en elkaar. Je bent soms samen verwikkeld in pittige discussies over maatschappelijke thema’s, zoals politiek. Het is belangrijk om samen over zulke thema’s te blijven praten, ook waar je kinderen bij zijn. Kinderen leren daardoor dat het belangrijk is om maatschappelijk betrokken te zijn.

4. Toon veel affectie

Kijk, dat jullie na een jarenlange relatie niet meer als verliefde pubers aan het ontbijt zitten, is meer dan normaal. Maar tonen jullie nog wel genoeg affectie? En zorgen jullie ervoor dat jullie kinderen dit zien? Kinderen zien de liefde die er is tussen jullie en zullen dit later in hun eigen relatie ook zoeken. Stiekem de hand van je partner even pakken tijdens het autorijden. Elkaar een knuffel geven in de keuken. Alleen maar goed, dat jullie kinderen dit zien.

5. Maak eigen keuzes

Het is belangrijk om in een relatie je eigen keuzes te maken en elkaar hiervoor te respecteren. Ook elkaar complimenteren is één van de belangrijkste dingen die je aan je kinderen kunt laten zien. Ze zien dat jullie elkaar waarderen, maar ook dat jullie ieder nog jullie eigen persoon zijn met eigen keuzes en overwegingen.

23 x zo ziet je relatie er echt uit nadat je kinderen hebt gekregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.