Redactie
Redactie Opvoeden 17 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kind loslaten en omgaan met je eigen bezorgdheid: zo doe je het

Je kind loslaten is misschien wel een van de moeilijkste dingen van opvoeden, maar ook een van de belangrijkste. Door je kind los te laten en dus meer vrijheid te geven, krijgt hij ruimte om zich te ontwikkelen, om zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel te krijgen.

Maar wanneer laat je je kind los? Wanneer laat je het alleen een boodschap doen, alleen naar school of naar een vriendje fietsen? Het zijn vragen waar iedere ouder mee zit als een kind op een bepaalde leeftijd komt, maar loslaten is niet alleen maar leeftijdsgebonden…

Je kind loslaten hangt af van meerdere factoren

Natuurlijk laat je een kind tot een bepaalde leeftijd niet alleen buiten spelen, naar school fietsen, een boodschap doen of alleen thuis. Maar op een gegeven moment zal je kindje daar zelf om gaan vragen. Je mini is dan opeens niet zo mini meer. Volg je gevoel hierin. Vertrouw je erop dat je kind alleen naar de winkel kan lopen met geld in zijn zak, een boodschap kan afrekenen en weer naar huis gaat? Laat het hem dan een keer doen. Geef hem dat vertrouwen als je gevoel zegt dat het goed is. Dit zal hem namelijk ook zelfvertrouwen geven.

Wil je kind alleen naar school fietsen? Voel dan ook aan of hij hier volgens jou aan toe is. Vraag je af of het veilig is, moet hij een drukke weg oversteken? Kan hij dat in zijn eentje? Kent hij de verkeersregels? Is hij zich bewust van zijn omgeving of is het een dromer? Kijk goed naar je kind, het ene kind is het andere niet, en overweeg of je hem het vertrouwen kan geven om alleen naar school te fietsen.

En onthoud ook: je kind leert alles van jou, dus geef het goede voorbeeld. Begeleid je mini en laat hem steeds meer zelf doen. Uiteindelijk leert hij daar het meeste van. Doe bijvoorbeeld eerst samen boodschappen, maar loop alleen mee en laat je kind alle handelingen zelf doen. Geef hem dit vertrouwen en laat steeds wat meer los.

Hoe ga je om met je eigen bezorgdheid?

Begeleid je kind in situaties die hij graag alleen wilt doen, zorg ervoor dat hij de regels weet en zich daaraan kan houden en voel aan dat je hem het vertrouwen kan geven om iets alleen te doen. Natuurlijk zal je bezorgd zijn, maar als je kind trots thuiskomt en je zijn zelfvertrouwen ziet groeien, dan groeit jouw vertrouwen ook. Luister dus naar je gevoel en laat alleen los als het verantwoord is.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Prepuberteit: wat is het en hoe ga je ermee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.