Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Is je kind niet uitgenodigd voor een feestje? Zo ga je ermee om

Als je kinderen hebt op de basisschool zul je het ongetwijfeld herkennen. Het debacle van kinderfeestjes en uitnodigingen. En let’s face it: kinderen worden nu eenmaal niet uitgenodigd voor elk feestje. En afgewezen worden, dat doet pijn. Maar zo’n situatie zal wel vaker in zijn of haar leven voorkomen. Het is dus ook belangrijk dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft om hiermee om te gaan.

Het kan je hart breken als ouder zijnde als je kind niet wordt uitgenodigd voor een feestje. Zeker als veel van zijn vriendjes wél zijn uitgenodigd, of als het kind in kwestie wel op het feestje van je kind was. Toch kun je er als ouder verder weinig aan veranderen. Het enige dat je kunt doen is je kind erdoorheen begeleiden.

https://www.jmouders.nl/moeder-geeft-5-redenen-waarom-ze-het-kinderfeestje-van-haar-dochter-overslaat/

Niet uitgenodigd voor een feestje

Sharon Somekh, een Amerikaanse kinderarts en pedagoog, heeft een aantal aanwijzingen over hoe je ermee om kunt gaan als je kind niet is uitgenodigd voor een feestje.

1. Niet aandringen

Als je kind er niet heel erg mee zit dat hij of zij niet is uitgenodigd voor het feestje, is de crisis afgewend. Laat het onderwerp los en ga in plaats daarvan samen iets leuk doen.

2. Luisteren

Probeer goed te ontfutselen waar precies de pijn zit voor je kind. Is het echt omdat er zo een feestje gemist wordt? Of speelt het gevoel dat die vriendschap misschien anders in elkaar zit, een grotere rol?

3. Relativeren

Houd het grotere perspectief in zicht en laat dit ook zien aan je kind. Als ouder kun jij je gekwetst voelen voor je kind. Je leeft mee met zijn of haar gevoelens. Maar laat jouw eventuele verontwaardiging en woede naast je liggen. Wees diegene die aan je kind laat zien dat het echt niet het einde van de wereld is.

4. Geen confrontatie

Ga niet de confrontatie aan met de ouders van het andere kind. Het is heel logisch dat je toch wilt weten wat er mis is als alle andere vriendjes bijvoorbeeld wel zijn uitgenodigd. Maar laat dit even rusten. Het laatste wat je wil voor je kind is dat het bonje wordt.

Levensles

Deze situatie doet je kind mogelijk verdriet. Maar zie dit als het perfecte moment om hem of haar levenslessen mee te geven. Grijp dit aan om je kind te leren over je buitengesloten voelen, bij een groep horen en vriendschappen. Dit geldt vooral als het grote verdriet meer zit in de vriendschap dan in het gemiste feestje. Er zullen tenslotte nog vele feestjes volgen. Maar je kunt je kind een les leren over hoe ze hun vriendschappen (en verwachtingen hiervan) kunnen verbeteren.

https://www.jmouders.nl/praktische-tips-kinderfeestje/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.