Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Ouders 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer is het oké om het kind van een ander te disciplineren?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Of dat nou in een speeltuin, aan de eettafel of in de zithoek van je huis is gebeurd. Het kind van een ander moet worden aangesproken. Maar wanneer is het nu eigenlijk oké om het kind van een ander te disciplineren?

Het kind van een ander disciplineren

Er zijn natuurlijk vaak een groot aantal redenen waarom een kind het ‘verkeerde’ doet en soms weten ze niet eens waarom het verkeerd is. Maar wanneer is het jouw verantwoordelijkheid om het kind van een ander te disciplineren? Wij geven advies:

1. Hoe zou jij het vinden?

Hoe zou jij het vinden als iemand je kind zou disciplineren? Het kan zijn dat jij en je partner verschillen over het idee rondom discipline. Zo kan het zijn dat een familievriend bijvoorbeeld schreeuwt naar je dochter – omdat ze in zijn ogen wat verkeerds deed. Misschien vindt je partner het een juiste handeling omdat ze wat verkeerd had gedaan, maar misschien ben jij het er niet mee eens. Als je een kind van een ander iets ziet doen wat jij als slecht gedrag beschouwt, kun je ook aannemen dat zijn of haar ouders hun eigen ideeën hebben over wat als discipline geldt.

Straf geven: deze manieren zijn passend bij de leeftijd van je kind

2. Ga er niet vanuit dat hij jouw gezinsregels kent

Als een kind van een ander bij jou is, moet je je ervan bewust zijn dat er voor hem misschien andere regels gelden dan bij jullie thuis is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat kinderen die ergens anders zijn, de regels van het gezin dat ze bezoeken respecteren. Als het kind deze regels overtreedt, zou het goed zijn om dit voorzichtig te laten weten. Zo kan het zijn dat je geen scheldwoorden toestaat of dat er niet op de bank mag worden gesprongen met vieze schoenen.

3. Als je moet ingrijpen, doe het voorzichtig

Soms moet je nou eenmaal ingrijpen. Als je vindt dat ingrijpen noodzakelijk is, zijn er een aantal manieren waarop je een probleem kunt aanpakken. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, is het vaak het beste om afleiding te gebruiken om het gedrag te veranderen, in plaats van het ‘te vertellen’. Je kunt duidelijk zijn zonder onvriendelijk te worden.

4. Vraag waar de ouders oké mee zijn

Misschien herken je het wel: wanneer jij op de kinderen van je familie of vrienden past, zie je het als soort traktatie voor de kids. Ze mogen opblijven, lekker snoepen en onbeperkt tv kijken. Maar je hebt niet gevraagd hoe laat de ouder wil dat de kids in bed liggen, of dat ze snoepjes mochten krijgen. Waarschijnlijk wordt gezegd dat het niet uitmaakt en dat er niet van jou wordt verwacht dat je de kids straft – maar dan weet je het tenminste zeker.

Dit kun je doen als je kind stout is (en het heeft niks met straffen te maken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.