Dit moeten we volgens een pedagoog doen als ons kind verslaafd is aan de tablet
Waar jij vroeger alleen toegang had tot wat er op dat moment uitgezonden werd op televisie, heeft je kindje 24/7 de mogelijkheid om zijn lievelingsprogramma te bekijken. Waar jij als kind liever buiten ging spelen dan een saai volwassenprogramma kijken, kan je kindje op de tablet continu spelletjes spelen en filmpjes kijken. Wat moeten we doen als ons kind verslaafd is aan de tablet?
Pedagoog Esther Jongerius: “Die struggle hoor ik van veel ouders terug. Jonge kinderen die verslaafd raken aan schermpjes en niets anders meer willen dan dat. Veel ouders zijn zich wel bewust van het feit dat schermtijd niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar tegelijkertijd is het een onderdeel van onze maatschappij, dus willen ze het ook niet compleet verbannen.
Adviezen
Waar ik het vaak mis zie gaan, is waar de focus op gelegd wordt in adviezen over schermtijd. Er wordt namelijk enorm vaak gesproken over ‘hoelang’ kinderen maximaal zouden moeten kijken.
Uiteraard is dit heel waardevol, maar het is zoveel meer helpend om te kijken naar ‘wat’ je kindje kijkt. Wanneer je daar geen aandacht aan geeft, kan het namelijk ook na 5 minuten schermtijd al een strijd worden om die tablet weer uit te krijgen.
Overuren
Schermtijd kan lijken op een moment van ontspanning voor je kindje, maar het tegenovergestelde is waar. Ja, kinderen zitten rustig, maar dat brein draait overuren. Er komen enorm veel prikkels binnen door die filmpjes, die weer zorgen voor overprikkeling. Daardoor zie je na die schermtijd nóg meer heftige emoties bij je kindje, denk aan driftbuien.
Geld
Veel ‘kinder’filmpjes zijn namelijk totaal niet geschikt voor kinderen. De programmamakers hebben meestal niet het beste met je kindje voor. Integendeel. Ze willen vooral dat je kindje zo lang mogelijk blijft kijken, want dan verdienen ze het meeste geld.
Er worden dus allerlei trucjes ingezet om je kindje verslaafd te maken aan de filmpjes. Dus wanneer jij gaat kijken welke filmpjes je moet vermijden, dan kan schermtijd er ineens anders uit gaan zien. Ik hoor vaak terug dat kinderen dan veel minder overprikkeld zijn na schermtijd en dat die tablet uitzetten veel vaker zonder strijd gaat.
Beeldwissel
Iets waar je op wilt letten is hoe vaak er sprake is van een beeldwissel. Dit kan een ander shot zijn, maar ook inzoomen bijvoorbeeld. Waar dit in de vorige eeuw vaak om de negen seconden gebeurde, is dat tegenwoordig iedere vier seconden. Dit doen programmamakers om de aandacht vast te houden. Er zijn zelfs programma’s waar dit iedere twee seconden gebeurt. Kijk eens mee met je kindje naar een programma en ga tellen hoelang die beelden duren. Hoe langer de beelden duren, hoe minder prikkels.
Natuurlijke kleuren
Daarnaast is het fijn als er natuurlijke kleuren gebruikt worden, want felle kleuren trekken ook enorm de aandacht. Dit maakt het moeilijker voor je kindje om weg te kijken.
Als jij schermtijd niet volledig wilt verbannen, zijn er gelukkig enorm veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je kindje minder overprikkeld raakt. Deze twee punten kunnen een mooi begin zijn om verandering te brengen in ‘wat’ je kindje kijkt.
Vermijden
Is je kindje nog onder de 2 jaar? Dan is het advies om schermtijd nog wel te vermijden of alleen samen te kijken, zodat je goed kunt zien hoe je kindje erop reageert.”
Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders het gedrag van hun kindje beter te
begrijpen.
Lees hier of je jouw eigen schermtijd moet minderen als rolmodel voor je kinderen.
Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach