Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is wanneer jij je kind voor zichzelf wil laten opkomen (én wanneer je wil ingrijpen)

Het blijft als ouder een duivels dilemma: wanneer laat jij je kind iets zelf oplossen en wanneer grijp je in? Dit is zeker lastig op sociaal gebied. We willen het liefst dat kinderen voor zichzelf opkomen. Maar dit kan alleen met vallen en opstaan, terwijl je ook niet wilt dat een kind teveel ruzies of pesterijen met zich meezeult.

Dit leren kinderen als ze voor zichzelf opkomen

Er zijn een aantal levenslessen die kinderen meekrijgen naarmate ze vaker voor zichzelf opkomen. Denk aan de volgende punten:
– Ze leren voor zichzelf klaar te staan
– Ze leren probleemoplossend nadenken
– Ze leren over vriendschappen en wat ze hier zelf acceptabel gedrag bij vinden
– Ze leren van hun eigen fouten
– Ze leren zelf beter inschatten hoe ze door anderen behandeld willen worden
– Ze leren een groter gevoel van eigenwaarde
– Ze leren omgaan met conflicten en hoe ze deze moeten aankaarten
– Ze leren duidelijker communiceren, over wat ze dwarszit (zodat conflicten voorkomen kunnen worden) maar ook over wat ze wel of niet goed vinden

Een Amerikaanse moeder, Meredith Ethington, heeft voor zichzelf een aantal punten opgesteld aan de hand waarvan ze bepaalt of haar kinderen er baat bij hebben dat zij als ouder hun probleem oplost. Of dat ze het hen liever zelf laat proberen. Dit is haar leidraad, maar je kunt je er natuurlijk door laten inspireren en zelf bepalen in welke situaties je wel of niet ingrijpt.

Als ze gepest worden

Natuurlijk kunnen kinderen weleens ruzie hebben of een kleine onenigheid. Maar pesten is een serieus probleem. Als je het vermoeden hebt dat je kind gepest wordt, is het altijd verstandig om hier iets tegen te doen.

Als de kinderen in gevaar zijn of als het ze in de problemen brengt

Meredith grijpt zelf in als ze doorheeft dat andere kinderen haar kind in gevaar brengen. Als een ander kind een slechte invloed blijkt te hebben, grijpt ze in. Bijvoorbeeld door er op school met leraren over te praten als het slechte gedrag invloed heeft op de schoolprestaties.

Als ze zelf hebben geprobeerd het probleem op te lossen, maar dit niet lukt

Het is natuurlijk goed als je je kind de eerste stappen naar zelfstandigheid probeert te geven, door ze een conflict zelf te laten oplossen. Maar er komt ook een moment dat een situatie maar aanmoddert. Voor kinderen kan een ruzie of een ander conflict ook enorm moeilijk zijn om op te lossen. Als je merkt dat je kind zich niet lekker voelt bij de situatie of maar niet soepel tot een oplossing kan komen, kun jij je hulp aanbieden.

Jouw hulp kun je op verschillende manieren aanbieden. Je kunt een luisterend oor bieden voor je kinderen, zodat zij met alle zorgen bij jou terecht kunnen. Je kunt ook een conflict tussen de kinderen bespreken met de andere ouders om zo samen tot een goede oplossing te komen. Om je kind zelfstandiger te maken

Is jouw kind bazig? 5 redenen waarom dat juist héél positief is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Momtastic

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.