Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Roxanne (34): ‘Mijn kind (6) zit soms nog in de kinderwagen’ 

Dat jonge kinderen soms te lui zijn om te lopen, dat weet iedere ouder. Roxanne merkt dat ook geregeld en heeft daarvoor een oplossing bedacht: “Elke week zit Reinier wel een paar keer in de kinderwagen.”

“Mijn zoon Reinier van zes is vrolijk en leergierig. Hij heeft maar aan één ding in zijn leven een grote hekel en dat is lopen. Hij doet dit dan ook het liefst zo min mogelijk. Eigenlijk is dit altijd zo geweest. Alleen tijdens de gymles of tijdens zijn voetbaltrainingen heeft hij er geen probleem mee, dan zie ik hem rennen en springen en doet hij goed mee. Maar daarbuiten is het lopen en bewegen echt een probleem.

Steeds weer een strijd

Toen hij bijna vier was, heb ik de kinderwagen in de garage opgeborgen. Ik vond het een mooi moment om hem zelf langere stukken te laten lopen. Het eerste jaar ging het goed. Hij nam vaak zijn kleine fietsje of de step mee. Helaas werd het daarna steeds meer een strijd. Lange wandeling maken? Echt niet. Naar de markt wandelen? Ook daar had hij een hekel aan. Ik besloot beloningen in te zetten om hem te laten lopen, maar op een gegeven moment werkte dat ook niet meer. Hij was te lui om te lopen.

Helemaal zat

Ik merkte dat ik het steeds moeilijker vond. Ik wilde ook eens boodschappen in de supermarkt of op de markt doen zonder de strijd aan te moeten gaan, ik was het helemaal zat. Mijn moeder vroeg waarom ik hem niet gewoon in de kinderwagen zette. Het was namelijk vast een fase. Ik zou dan geen strijd hebben en dan zou Reinier gewoon kunnen zitten, terwijl ik rustig over de markt of door de supermarkt kon lopen. Ik twijfelde, maar besloot toch de kinderwagen uit de garage te pakken en schoon te maken. Sinds dat moment, nu een jaar geleden, gebruik ik de kinderwagen weer. Elke week zit Reinier wel een paar keer in de kinderwagen.

Scheve gezichten

Als ik met hem rondloop in de kinderwagen, dan zie ik soms mensen gek kijken. Hij is natuurlijk al zes, dus best al groot. Ik krijg vooral van oudere mensen opmerkingen. Ze vragen of hij geen benen heeft, te lui is of vragen of hij iets aan zijn benen mankeert. Ik probeer het te negeren, maar toch doet het me wat. Het is natuurlijk niet normaal dat een kind van zes nog in een kinderwagen zit. Reinier kan het allemaal niet schelen. Die geniet er echt van als hij als een prins in de kinderwagen rondgereden wordt. Hopelijk gaat hij binnenkort weer een beetje meewerken, zodat ik de kinderwagen weer in de garage kan zetten. We gaan het zien.”

Checklist: wat kan mijn kind al? (4-10 jaar)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.