Het proces van rouwen: 5 x mooie kinderboeken over de dood

Vroeg of laat krijgt iedereen helaas te maken met de dood. We overlijden zelf uiteindelijk allemaal of een van je naasten overlijdt. Voor een kind kan dat best moeilijk te begrijpen zijn. Kinderboeken over de dood kunnen dan helpen bij het rouwproces.

En dus delen we vijf mooie exemplaren.

Kinderboeken over de dood

Volgens het Amerikaanse Child Development Institute is het belangrijk om – ongeacht de leeftijd van je kind – het eens in de zoveel tijd te hebben over de dood. Hoewel het lastig is om erover te praten, betekent het absoluut niet dat je het uit de weg moet gaan. De dood is helaas onderdeel van het leven en ieder kind zal er vroeg of laat op een manier mee te maken krijgen. Een boek is dan een mooi handvat.

Kinderen onder de vijf jaar begrijpen vaak nog niet wat de dood inhoudt. Vaak kennen ze alleen het woord. Vanaf een jaar of vijf tot ongeveer negen jaar begrijpen ze dat de dood definitief is. Wel is het zo dat het in die leeftijdscategorie vaak nogal abstract en onpersoonlijk is. Na de leeftijd van negen jaar leren kinderen daadwerkelijk in te zien wat overlijden is en hoe dat zich verhoudt tot zichzelf en hun naasten.

1. Dood zijn, is dat voor altijd? – Lies Scaut

Bron:

2. Om nooit te vergeten – Linda Klein en Nynke Mare Talsma

Bron:

3. Het boek van de troost – Kolet Janssen en Rebekka Jonkers

Bron:

4. Dag oma – Mieke van Hooft en Ronald Heuninck

Bron:

5. Derk Das blijft altijd bij ons – Susan Varley

Bron:

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Het proces van rouwen: 5 x mooie kinderboeken over de dood
Sluiten