Redactie
Redactie School 2 feb 2020

Deze simpele truc zorgt ervoor dat kinderen beter presteren op school

Een school waarop kinderen beter presteren. Het klink ideaal, maar het kan écht. Zo zouden kinderen namelijk beter presteren op een ‘eco-friendly’ school.

Uit onderzoek van de World Green Building Council blijkt namelijk dat kinderen beter kunnen leren op ‘eco-friendly’ scholen. Wat dat dan zijn? Dat zijn scholen waar het licht, de akoestiek, de luchtkwaliteit en de temperatuur goed geregeld zijn. Nu is dat vaak niet zo, en dat terwijl we op jonge leeftijd meer tijd op school besteden dan waar dan ook.

Zo zorgt daglicht bijvoorbeeld voor meer oplettendheid, terwijl een hoog CO2-level juist de oorzaak is van zieke kinderen. Daarnaast is het logisch dat kinderen het niet te warm of koud moeten hebben, en ook dat de leraar verstaanbaar moet zijn. Dingen die afwijken van de ‘norm’, zijn al snel afleidend.

Slimme scholen

Volgens de onderzoekers moet er bij de bouw of verbouwing van scholen dus rekening worden gehouden met deze factoren. Groene, ‘slimme’ scholen moeten bijvoorbeeld veel ramen en ventilatie hebben, maar het liefst ook gebruikmaken van duurzame energie. Daarnaast zijn de meubels belangrijk: die moeten gemaakt zijn zonder VOC (‘vluchtige organische stoffen’).

Oftewel: hoe groener de school, hoe slimmer de kinderen. Om tot deze conclusies te komen, heeft de organisatie bijna honderd onderzoeken geanalyseerd. Uit één daarvan bleek bijvoorbeeld dat kinderen maar liefst 36 procent beter waren in mondelinge leesvaardigheid bij een hoge intensiteit licht (tegenover slechts 16 procent bij standaard licht).

Als er 10 decibel meer geluid was, werden de resultaten van Franse studenten maar liefst 2,25 punt lager, en een heel klein beetje meer CO2 in de lucht kan al zorgen voor anderhalve dag meer afwezigheid per jaar.

Gezonder en slimmer

Dus waarom willen we wel zorgen voor een frisse lucht in huis, maar nemen we op scholen genoegen met muffe gebouwen? Oké, een school zonder ramen bespaart inderdaad energie, maar de World Green Building Council hoopt dat dit onderzoek mensen er bewust van maakt dat de lucht- en lichtcondities in een gebouw wel degelijk invloed hebben op slechter of juist beter presteren op school. Meer aandacht voor de omgeving van kinderen maakt ze niet alleen gezonder, maar ook slimmer.

Wij zien het al helemaal voor ons: lichte, ruime gebouwen met veel planten en een lekker fris briesje in de zomer. Wie wil z’n kinderen daar nou niet heen sturen? Bijna jammer dat we zelf niet meer naar school hoeven…

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.
Lees ook:

Reageer op artikel:
Deze simpele truc zorgt ervoor dat kinderen beter presteren op school
Sluiten