redactie
redactie Gezondheid 19 jun 2018

Kinderen en hoofdpijn

Ook kinderen kunnen hoofdpijn hebben. Wat kun je hieraan doen? En wanneer moet je je als ouder zorgen maken?

Vooral oudere kinderen hebbben wel eens last van hoofdpijn. Meestal gaat het om migraine of spanningshoofdpijn. Andere soorten hoofdpijn, zoals medicijnafhankelijke hoofdpijn en clusterhoofdpijn, komen zelden voor bij kinderen.

Migraine

Verbaast het je dat kinderen ook migraine kunnen hebben? Je hoort het inderdaad niet zo vaak. Toch heeft ongeveer 10% hier af en toe last van. Het wordt alleen niet zo vaak als migraine herkend, omdat een aanval anders verloopt dan bij volwassenen met migraine. Zo zit de pijn bij volwassenen vaak aan één kant en bij kinderen aan beide kanten van het hoofd.

Aan migraine kan een zogenaamde aura vooraf gaan. Kinderen zien in dat geval over het algemeen een glinsterend, bibberend puntje voor de ogen. Als deze verdwenen is, volgt er een hoofdpijnaanval. Dit is een kloppende, bonkende hoofdpijn die erger wordt bij inspanning of beweging. Kinderen zijn op dat moment vaak overgevoeligheid voor licht, geluid en drukte. Soms wordt een kind tijdens zo'n aanval misselijkheid en moet hij overgeven. Zo'n aanval kan een half uur duren maar in sommige gevallen ook een hele dag.

Oorzaak migraine

Migraine wordt veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hierbij spelen neurotransmitters, en met name de stof serotonine, een rol. Voor een aanval stijgt het gehalte hiervan sterk. Migraine komt vaak bij meerdere personen in een familie voor en heeft dus een erfelijke factor. 

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt veel voor bij kinderen, vooral bij tieners. Dit is een drukkende hoofdpijn waarbij het voelt alsof er een band om het hoofd zit. Deze hoofdpijn gaat soms samen met depressieve gevoelens, slaapproblemen, eetstoornissen en regelmatig schoolverzuim. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet altijd duidelijk. Vaak zie je dat emotionele problemen en stress een rol spelen bij het ontstaan.

Ogen

Slecht zien kan ook hoofdpijn veroorzaken door overmatige inspanning van de ogen. De pijn zit vooral boven de ogen en is vaak dagelijks aanwezig en wordt erger gedurende de dag.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt maar heel weinig voor onder kinderen. Dit is een plotselinge zéér heftige hoofdpijn boven het oog. Een tranend oog en neusloop aan de kant van de hoofdpijn horen ook bij de klachten. Daarnaast kan het ene ooglid wat meer omlaag dan aan de andere kant. De pijn duurt een kwartier tot een paar uur.

Behandeling hoofdpijn

Heeft je kind een enkele keer hoofdpijn en is hij 6 jaar of ouder, dan mag je een paracetamol geven. Kijk op de bijsluiter of vraag bij de apotheek wat de juiste dosering is. Voor kinderen jonger dan 6 jaar zijn er zetpillen verkrijgbaar.

Als een kind vaak hoofdpijn heeft, ga dan naar de huisarts. Hij zal proberen te ontdekken wanneer de hoofdpijn optreedt. Dit gebeurt vaak door het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Als de hoofdpijn steeds ontstaat bij bepaalde situaties zoals slecht slapen of bepaald eten, zal aangeraden worden dit aan te pakken. Vermoed de arts dat het met slechte ogen te maken heeft, dan wordt een kind doorverwezen naar een oogarts.

Tips tegen hoofdpijn

  • Zorg voor voldoende nachtrust voor je kind.
  • Eet op vaste tijden.
  • Zorg dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt en eet vezelrijke voeding. Dit bevordert de stoelgang en daarmee de uitscheiding van hoofdpijnveroorzakende afvalstoffen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht.

Hersentumor

Heeft je kind vaak hoofdpijn en ben je bang dat een hersentumor de oorzaak is? Bespreek dit met je arts.

Met name bij de volgende symptomen is dit van belang:

  • Hoofdpijn die samen gaat met neurologische verschijnselen, zoals een loopstoornis, coördinatiestoornis, valneiging, epileptische aanval, storingen in het zien, stoornis van de oogbeweging, leerproblemen die plotseling ontstaan of gedragsverandering.
  • Hoofdpijn die niet overgaat na gebruik van pijnstillers.
  • Hevige hoofdpijn bij het wakker worden, eventueel samen met braken.
  • Hoofdpijn die erger wordt bij hoesten en niezen of verandering van de stand van het hoofd.
  • Snelle toename in frequentie van het voorkomen en de ernst van de hoofdpijn.
  • Hoofdpijn bij jonge kinderen (onder vijf jaar) is ook reden om naar een arts te gaan.

Heeft je kind een of meerdere van bovenstaande symptomen? Raak niet in paniek. Deze klachten kunnen ook ergens anders door veroorzaakt worden.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Reageer op artikel:
Kinderen en hoofdpijn
Sluiten