Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Onderzoek 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Kinderen vinden humor minder belangrijk dan volwassenen, blijkt uit onderzoek

Veel kinderen zijn dol op grapjes maken en ze kijken het liefst de hele dag naar hilarische filmpjes op YouTube of TikTok. De resultaten van het onderzoek ‘Laat me niet lachen!’ zijn daarom misschien ook wel extra verrassend. Hieruit blijkt namelijk dat kinderen humor minder belangrijk vinden dan volwassenen.

Kinderen hechten dus minder waarde aan humor dan volwassenen en daarbij is er geen verschil tussen jongens en meisjes. Dat is opvallend omdat er bij volwassenen wel een verschil is tussen mannen en vrouwen. Volwassenen mannen vinden namelijk humor belangrijker dan vrouwen. Dat blijkt allemaal uit de eerste resultaten van het humoronderzoek van Madelijn Strick van de Universiteit Utrecht in samenwerking met het televisieprogramma Het Klokhuis. Het onderzoek ‘Laat me niet lachen’ is onderdeel van Weekend van de Wetenschap en loopt door tot juni 2023.

Kinderen vinden humor minder belangrijk dan volwassenen

Kinderen vinden humor dus nog niet zo belangrijk, terwijl volwassenen daar juist veel belang aan hechten. En dan met name de mannen. “Dit is onder meer te verklaren door de verschillende rollen die humor speelt bij volwassen tijdens bijvoorbeeld daten en groepsinteracties. Volwassen mannen proberen vaak indruk te maken door humoristisch uit de hoek te komen, volwassen vrouwen doen dat minder. Bij kinderen spelen die rollenpatronen nog niet en dus zie je dat verschil nog niet terug bij kinderen”, zegt onderzoeker Madelijn Strick. “Hoewel kinderen zeggen minder belang te hechten aan humor, speelt humor wel degelijk een grote rol in hun leven. Kinderen lachen de hele dag door en ze hebben een sterke voorkeur voor films en televisieprogramma’s die grappig zijn. Waarschijnlijk zijn ze zich nog niet zo bewust van het belang van humor.”

Het onderzoek

Voor het publieksonderzoek kijken deelnemers naar een aantal fragmenten van het televisieprogramma Het Klokhuis. Dit kunnen grappige of serieuze scènes zijn, of allebei. Na het zien van de fragmenten beantwoorden de deelnemers een aantal vragen. Strick: “Met die vragen proberen we allerlei dingen te achterhalen zoals: hoe grappige vinden kijkers van verschillende leeftijden de Klokhuis-sketches? Welke grappen zorgen voor veel kijkplezier, en helpt humor om de inhoud van het programma beter te begrijpen?”

Universiteit Utrecht is nog steeds op zoek naar deelnemers voor het onderzoek. Belangstellenden kunnen hier direct meedoen aan het humoronderzoek.

Zo stimuleer je een gevoel voor humor bij je kind (en waarom dit belangrijk is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.