Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Geld 23 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Handige tips: zo leer je je kinderen veilig omgaan met online bankieren en geld pinnen

Hoe jonger je kinderen aanleert om te gaan met geld, hoe beter. Door al vanaf jonge leeftijd open te zijn over geld en bankzaken, hebben kinderen wanneer ze volwassen zijn minder kans om in financiële problemen te komen. De financiële opvoeding van kinderen is per leeftijd anders. Wanneer je kind ongeveer tien jaar is, kun je samen een bankrekening openen en je kind veilig online leren bankieren.

Dat het nodig is om je kind financieel op te voeden en veilig te leren pinnen blijkt wel uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Daaruit bleek dat kinderen tegenwoordig een stuk nonchalanter en daardoor minder veilig omgaan met pinnen en hun pincode. Vaak vinden ouders dat hun kind nog geen eigen pinpas of eigen bankrekening nodig heeft rond de leeftijd van tien jaar. Het Nibud denkt daar anders over: “Het helpt hen bij het leren overzicht te houden over hun inkomsten en uitgaven, iets wat onmisbaar is voor het in balans houden van je financiën. Hier ligt primair een rol voor de ouders”, zo legt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart uit.

Je kind veilig online leren bankieren

Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen kennismaken met eigen geld in de vorm van zakgeld. Door zelf te kunnen kiezen wat ze met hun (beperkte) budget doen, leren jonge kinderen dat op echt op is en dat geld niet eindeloos uitgegeven kan worden. Rond acht jaar kun je een spaarplan maken met je kind en uitleggen waarom sparen belangrijk is. Vanaf een jaar of tien kun je samen met je kind een bankrekening en eigen spaarrekening openen. Maak je kind vertrouwd met online bankieren, met mobiel bankieren en betalen met een telefoon.

Zakgeld kan je nu digitaal gaan geven in plaats van fysiek. Voor kinderen tot twaalf jaar wordt geadviseerd om wekelijks een bedrag beschikbaar te stellen. Na die leeftijd kun je maandelijks iets voor je kind overmaken. Online bankieren leert je kind door het de eerste paar keer samen te doen. Bekijk het saldo en laat zien hoe je afschrijvingen en bijschrijvingen kan checken. Leer je kind bijvoorbeeld aan om dit in ieder geval maandelijks bij te houden.

Ook is het belangrijk om duidelijk uit te leggen dat de inloggegevens en pincode alleen voor je kind zijn en niet voor anderen. Het is daarbij slim om zelf de gegevens goed te bewaren, mocht je kind de pincode eens vergeten. Dat kan gebeuren nu veel kleine bedragen zonder code betaald kunnen worden. Ook kun je de bankrekening van je kind aan die van jezelf koppelen en in de gaten houden of er op de afgesproken manier wordt omgegaan met het zakgeld.

Tips om veilig online bankieren aan je kind te leren

  • deel je inloggegevens nooit met anderen
  • kies een moeilijk wachtwoord en bewaar het op een veilige plek
  • check de url voordat je begint met online bankieren: begint het met https:// dan zit het goed (de s staat voor secured)
  • log altijd uit als je klaar bent met online bankieren
  • laat je kind weten dat het altijd bij je mag komen voor vragen, hulp of advies

Tips voor kinderen om veilig geld te pinnen

Voor kinderen vanaf tien jaar is het belangrijk om te leren pinnen. Op de middelbare school kan veel namelijk alleen maar met een bankpas betaald worden. Het is dan ook slim om een paar keer met je kind te gaan pinnen. Zowel in de winkel, bijvoorbeeld voor boodschap, als bij een geldautomaat. Doe je kind eens voor hoe je dit op een veilige manier doet, zonder dat iemand mee kan kijken. Laat aan je kind zien hoe je het gepinde geld veilig wegstopt, net als de pinpas. Ook belangrijk is om je kind aan te leren dat de pinpas niet uitgeleend mag worden.

Tips om veilig contactloos te betalen

Zelf betalen we veel contactloos. Met een pinpas zit daar wel een risico aan vast: wanneer die in verkeerde handen valt, kan er geld van de rekening van je kind verdwijnen. Leg dit duidelijk uit aan je kind en zet contactloos betalen eventueel nog even uit als je het risico te groot vindt. De limiet verlagen kan bij de meeste banken ook. Hetzelfde geldt voor contactloos betalen met een smartphone, al zit daar vaak nog een code of gezichtsherkenning bij.

Dit is de perfecte leeftijd om je kind te leren wat de waarde is van geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.