Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Puber 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom jij je niet met de kledingkeuze van je puber moet bemoeien

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij of zij eigen keuzes wil maken. Zo ook over welke kleding je zoon of dochter wil dragen. Als ouder moet je dat ook vooral laten gebeuren: het is namelijk goed om je niet te bemoeien met de kledingkeuze van je kind en dat heeft alles te maken met het ontwikkelen van een eigen identiteit.

Waarom dan? Dat leggen we uit.

Kledingkeuze puber

Wanneer je kind in de puberteit terechtkomt, veranderen er in korte tijd een hele hoop dingen. Hij of zij wordt langzaam volwassen en gaat leren om op eigen benen te staan. Je zoon of dochter leert beslissingen te maken en weet verantwoordelijkheid te nemen.

En precies dat geldt ook voor de kledingkeuze. Op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, krijgen ze namelijk de ruimte om hun eigen stijl te ontwikkelen. Ze gaan experimenteren en komen er steeds meer achter wat ze mooi vinden of niet. En misschien nog wel belangrijker; daar durven ze voor uit te komen.

Identiteit ontwikkelen

Maar waarom je als ouder dan echt niet mag zeggen dat die broek absoluut geen match is bij dat shirt? Dat heeft alles te maken met het ontwikkelen van identiteit. De kledingkeuze van pubers is namelijk meer dan alleen kleding, het is een keuze over wat ze willen uitstralen en wie ze willen zijn. Het maakt ze uniek.

Pubers gebruiken hun kledingkast om delen van hun identiteit te ontdekken die ze nog moeten en willen ontdekken. Mocht je kind afwijken van de ‘standaard’ kleding, geef ze dan de ruimte ook dat te dragen. Je zoon of dochter zal het op prijs stellen en zich gewaardeerd voelen.

Een goed verhaal over waarom je als ouder niks mag zeggen over de kleding van je puber, is die van een Amerikaanse puberjongen die een column schreef voor ParentsHij schrijft: “De steun van ouders kan echt het verschil maken. Toen ik op de middelbare school werd gepest omdat ik roze en paarse kleding droeg, twijfelde ik nooit aan mezelf. Puur omdat mijn ouders altijd zeiden dat ik er goed uitzag. Hun aanmoediging gaf me het vertrouwen om mezelf te blijven uiten op een manier die ik zelf wilde.”

Mag je dan niks meer zeggen?

Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal niks meer mag zeggen over de kleren van je kind. Maar… Doe dit wel op een subtiele manier en onderbouw het. Heb het vooral ook niet over de stijl. Wat je dan wel kan zeggen? Dat het shirt bijvoorbeeld echt te vies is en dat het in de was moet.

Ruth: ‘Mijn dochter kleedt zich te bloot’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.