Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Dochter wil kleding die ik klaarleg niet aan

antwoord

De eerste vraag die bij me opkomt bij het lezen van je mail is; waarom wil je de kleding van je dochter van 9 bepalen? Meisjes van 9 jaar willen bijna allemaal (mee)beslissen over hun kleding en daar zijn ze inmiddels ook oud genoeg voor.

De oplossing voor jullie ochtendstrijd is dus eigenlijk heel simpel: laat haar gewoon zelf bepalen wat ze aandoet. Natuurlijk bepaal jij als ouder op deze leeftijd nog wel de kaders – dat is vaak nog lastig voor ze: wat wordt er wel en niet gekocht en wat past er wel en niet bij een meisje van deze leeftijd. Dáár beslis jij uiteindelijk over, maar zij kan zelf prima bedenken wat ze welke dag aandoet. Misschien is de combinatie die ze heeft uitgekozen niet altijd even mooi of smaakvol, maar maakt dat wat uit? Zij loopt erin en zij vindt het mooi.

Natuurlijk kun je dit proces wel in goede banen leiden en er wat invloed op houden. Doorgaans werkt dat het beste als je het op een positieve, helpende manier aanpakt:

  • Ik zou op een gezellig moment eens over dit onderwerp met haar in gesprek gaan. Bijvoorbeeld: ‘Liefje, we hebben ‘s ochtends zo vaak strijd rondom het aankleden, zou jij ook graag willen dat dat voorbij is?’ Laat haar maar eens vertellen hoe zij de aankleedfase graag zou willen. Luister goed en geef daarna aan wat jij belangrijk vindt. Laat haar meedenken over hoe het anders kan. Hoe lukt het jullie beiden om het gewoon gezellig en op tijd te laten verlopen? 
  • Bespreek wat jij wel en niet goed vindt op deze leeftijd en wat de reden daarvan is. Bespreek ook dat jullie nu, op deze leeftijd, nog wel samen overleggen over wat er gekocht en dus gedragen wordt. Loop samen haar kast eens door en kijk wat nog goed is en wat weg kan/moet. Als jullie dat goed doen, kan zij vanaf nu gewoon zelf de creaties maken. 
  • Het belangrijkste punt waarover jij moet beslissen: is de kleding passend voor haar leeftijd (niet te bloot/sexy et cetera)? Daarover kun je afspraken maken. Vertel erbij dat je in dit soort gevallen zal ingrijpen. 
  • Je kunt ook een tussenstap afspreken: zij kiest ‘s avonds de kleding uit en jij kijkt met haar samen voor het slapen gaan of het kleding is die echt bij elkaar past. Heb je twijfels, dan vertel je die rustig en help je haar na te denken over de mogelijke gevolgen van haar keuze (te koud, kleurencombi’s die niet echt passen, et cetera). Ik ben er een voorstander van dat ze dan vervolgens weer zelf beslist op basis van jouw hulp. Mijn zoontje van 4,5 jaar gaat regelmatig in creaties de deur uit die ik nooit gekozen had, maar hij kan ook al heel goed op basis van mijn advies toch voor iets handigers kiezen of iets wat beter past. Desondanks kiest hij ook soms voor iets wat te koud is. Dan zegt hij de keer erna: ‘Ik doe nu maar wel mijn dikke jas aan, mama.’ 
  • Zolang wij het maar niet opleggen en het rustig en positief aanpakken wordt er vaak best geluisterd.
  • Vertel haar dat je het leuk vindt om met haar mee te denken als ze dat wil. En als ze twijfelt mag ze je altijd om je advies of mening vragen! 
  • Heeft ze een leuke creatie gekozen die goed bij elkaar past? Laat haar dat dan weten! Heb jij je twijfels over de combi? Hou je dan in als je het gewoon niet mooi vindt, en bespreek het rustig als je denkt dat het echt niet kan. Dan heb je daar namelijk ook argumenten voor. 
  • Goed om te bedenken dat leeftijdsgenoten doorgaans heel eerlijk zijn en er vast wel wat van zeggen als ze er echt iets van vinden. Dat komt meestal veel beter aan dan een moeder die er (in haar ogen) geen verstand van heeft

Nu kun je natuurlijk ook denken ‘is ze helemaal gek geworden die Tischa, ík bepaal toch zeker wat mijn kind aantrekt?’. Dat is ook een keuze, alleen wel één met de strijd die je nu hebt. Dat is voor niemand leuk, denk ik. Ik hou ervan om daar waar het kan zelfstandigheid en eigen inbreng te geven aan kinderen. Op het moment dat we makkelijk strijd kunnen oplossen met onze kinderen zou ik niet aarzelen en het direct doen! 

Reageer op artikel:
Dochter wil kleding die ik klaarleg niet aan
Sluiten