Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 6 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer kinderen belanden in het ziekenhuis door ingeslikte knoopcelbatterijen

In veel muziekboekjes of rammelaars voor de allerkleinsten (maar ook in fietslampjes en autosleutes) zitten knoopcelbatterijen. Die platte ronde batterijen zijn levensgevaarlijk voor kinderen. Een ingeslikte knoopcelbatterij kan gaten in de slokdarm branden en zorgen voor grote bloedingen en zelfs sterfgevallen.

In 2021 zijn in Nederland 25 kinderen in het ziekenhuis beland door een ingeslikte knoopcelbatterij.

Knoopcelbatterijen zijn levensgevaarlijk voor je kind

Dat batterijen gevaarlijk zijn voor kinderen is geen nieuws. Maar omdat knoopcelbatterijen wereldwijd steeds vaker worden gebruikt, zien artsen het aantal kinderen met een doorgeslikte knoopcelbatterij stijgen. Daarom waarschuwen artsen nu voor het gebruik van de batterij.

Ingeslikte batterij

Zo’n platte ronde batterij ziet er aantrekkelijk uit voor kinderen; het glimt mooi en is lekker glad. Bovendien zijn deze batterijen makkelijk te grijpen voor kleine kindervingers en kunnen kleine kinderen de batterij makkelijk in hun mond stoppen en doorslikken.

Maar door de ronde vorm blijven de knoopcelbatterijen in de keel steken en branden daar door de slokdarm heen. Al na een paar uur kunnen gaten in de slokdarm en de aangrenzende luchtpijp en bloedvaten ontstaan. Dat is een potentieel levensbedreigende situatie. Meestal overkomt dit kinderen die jonger zijn dan zes jaar, maar het grootste deel van de kinderen die een batterij inslikt is rond de een jaar. Kinderarts maag-darm-leverziekten Lissy de Ridder van het Erasmus MC Sophia Ziekenhuis legt uit: “Op die leeftijd is dingen in je mond stoppen heel normaal.”

Waarschuwing

De kinderarts waarschuwt daarom: wees je bewust van het gevaar van knoopcelbatterijen. “Iedereen weet dat je een fles terpentine uit de buurt van kinderen moet houden, maar batterijen zijn minstens zo gevaarlijk.” Volgens haar gaat het vooral mis wanneer de batterijen verwisseld worden, waarbij de lege batterij blijft rondslingeren in huis. Haar tip: de oude batterij direct weggooien, of op zijn minst afplakken met een stukje tape aan beide kanten. Dan is de batterij minder aantrekkelijk om in de mond te stoppen.

Wat kun je doen als je kind een knoopcelbatterij inslikt?

Zie je dat je kind een batterij inslikt? Ga dan meteen naar het ziekenhuis voor een foto, tipt De Ridder. Laat het kind niet overgeven en geef het kind geen eten en drinken.

Heb je niets gezien maar heeft een kind ineens problemen met ademhalen, is eten en drinken lastig of spuugt het kind bloed? Denk dan aan de mogelijkheid van het inslikken van een knoopcelbatterij. Ook voor artsen heeft De Ridder een tip: “Maak zo snel mogelijk een röntgenfoto, dan zie je het meteen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we de schade kunnen beperken.” Met collega’s schreef De Ridder een Europese richtlijn voor kinderartsen, huisartsen, consultatiebureaus en SEH-medewerkers.

Diepe indruk

Door aandacht te vragen voor het gevaar van knoopcelbatterijen hoopt De Ridder levensbedreigende situaties bij gezonde kinderen te voorkomen. “Elke keer dat ik op de operatiekamer sta om een batterij te verwijderen, maakt dat een diepe indruk. Ik denk dan: dit hadden we moeten voorkomen. Als ik naast dat bed sta, is het al te laat.”

Renates zoon slikte een knoopcelbatterij in: ‘Mijn moederinstinct heeft hem gered’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.