Redactie
Redactie Opvoeden 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zó laat je je kinderen zien dat je van ze houdt – iedere dag weer

Waarschijnlijk weten je kinderen echt wel dat je gek op ze bent, maar het liefst laat je ze het iedere dag weer zien. Je kunt ze bestoken met koosnaampjes en lieve woorden, maar soms is een gebaar al genoeg. (Iets met actions speak louder than words.)

Vaak zit de liefde in de kleine dagelijkse dingen, niet in grote cadeaus of dure uitjes. Met een beetje aandacht kom je al heel erg ver.

Zo laat je je kinderen zien dat je van ze houdt

Op deze manier stop je dat beetje liefde in de dagelijkse sleur.

1. Kijk je kind aan

Stop met waar je mee bezig bent en focus je op je kind als jullie met elkaar praten. Zorg dat je je kind echt ziet en geef hem je volledige aandacht.

2. Maak fysiek contact

Knuffel je kind, geef hem een high five, houd zijn hand vast, zit naast hem op de bank of ga voor het slapen gaan nog even bij hem liggen. Wees dichtbij en laat hem weten dat je er bent. Laat hem zijn liefde voor jou ook delen. Zijn knuffels en kusjes zijn de beste.

3. Geef hem een compliment

Laat het hem weten als hij goed bezig is. Een specifiek complimentje doet zijn werk het best, dus denk na over wat je zegt. Een positieve thuisbasis waar hij zich geliefd voelt, maakt dat hij zelfvertrouwen opbouwt en van zichzelf gaat houden.

4. Bedank hem

Laat het hem ook weten als je het waardeert dat hij naar je luistert, lief is voor zijn zusje of sorry zegt. Bedank hem voor het feit dat hij zo’n leuk mens is. Hij mag zich goed voelen over zichzelf!

5. Lees voor

Je hoeft echt niet met je puber en een boekje op de bank te kruipen, maar voor jongere kinderen is voorlezen zeker een goede gelegenheid om te bonden. Laat hem een boekje uitzoeken, klets over het verhaal en zoek altijd naar kansen om elkaar beter te leren kennen.

6. Maak van het naar bed brengen iets speciaals

Bespreek samen de dag nog even voor je kind gaat slapen. Geef hem de kans om zijn hart te luchten en vertel zelf iets over je dag. Door op deze manier betrokken te zijn weet hij dat hij altijd bij je terecht kan.

7. Maak van tijd samen een prioriteit

Zeker als je meer dan één kind hebt, is het fijn om met ieder kind af en toe wat een-op-een tijd te plannen. Neem je zoon een dagje mee naar de dierentuin en ga met je dochtertje naar de bioscoop, bijvoorbeeld. Ze houden van die quality time met jou, echt waar.

8. Laat hem meehelpen met koken

Als je hem de verantwoordelijkheid geeft en hem mee laat helpen met taken voor ‘grote kinderen’, voelt hij zich speciaal en belangrijk. Natuurlijk kan het lastig zijn om hem bij het koken te betrekken als je haast hebt, maar als je een keer tijd hebt, kun je hem een klein taakje geven. Voor hem is dat namelijk al iets groots.

9. Wees enthousiast en geïnteresseerd

Als hij ergens over praat, laat dan zien dat je oprecht enthousiast en geïnteresseerd bent, maar wees ook enthousiast als je hem weer ziet na een lange dag. Laat hem je liefde voelen.

10. Moedig hem aan

Laat hem dromen en luister naar zijn dromen. Bemoedig hem om ze waar te maken en zorg ervoor dat hij in zichzelf gelooft. Als je hem op jonge leeftijd laat dromen over zijn carrière als astronaut en laat zien dat je vertrouwen in hem hebt, heeft hij hier als hij straks gaat studeren nog profijt van. Écht.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.