Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 7 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Laney: ‘Negen jaar geleden maakte ik een foutje en daardoor heeft mijn kind nu watervrees’

Het leek zo’n leuk idee: de foto van het favoriete Nirvana-album van je man speciaal voor zijn verjaardag nabootsen. Laney (41) had het helemaal uitgekiend, het leek een waterdicht plan. Maar dat haar dochtertje hierdoor jarenlang watervrees zou hebben, had ze niet kunnen voorzien.

Het ging namelijk om een onderwaterfoto met Laney’s dochtertje Delilah, toen negen maanden oud, in de hoofdrol.

De iconische waterhoes van Nirvana

“Zeven jaar geleden maakte ik een klein foutje, zullen we maar zeggen. Mijn dochter Delilah was toen negen maanden oud. Haar vader, Nick, is een groot fan van Nirvana. Omdat ik voor Nick’s veertigste verjaardag iets bijzonders wilde doen, leek het me leuk om Delilah te fotograferen zoals die iconische albumcover van Nevermind, misschien wel het beroemdste album van Nirvana. Iedereen kent die afbeelding, die wereldberoemde albumhoes van een baby die onder water zwemt, achter een dollarbiljet aan.

Ik regelde een onderwatercamera, charterde een vriendin en kocht voor Delilah een snoezig zwembroekje met strikjes. We gingen naar het zwembad en mijn vriendin zou de foto’s maken terwijl ik met Delilah onder water zou zwemmen. Het idee: ik zou snel uit beeld springen en mijn vriendin zou de perfecte foto van Delilah onder water schieten. Hoe moeilijk kan het zijn?

Nou, wat in theorie een leuk idee moest zijn, liep uit op een fiasco. Ik dook onder water, trok Delilah met me mee, liet haar los en mijn vriendin schoot snel de foto. Gehaast trok ik Delilah naar me toe en proestend kwam ze boven water. De foto bleek mislukt. Toen Delilah eenmaal was bijgekomen, besloten we het nog een keertje te proberen. Weer dook ik onder water, nam Delilah met me mee en liet haar los. Eigenlijk zag ik gelijk dat ze het niet leuk vond. Ze had zich verslikt in het water en kwam opnieuw proestend boven. Ik trok haar naar me toe en klopte snel op haar rug. Ze proestte, ze hoestte, volgens mij zat het water in haar oren, neus en mond. Ellende dus. Vervolgens zette ze het opeen krijsen en eigenlijk werd ze pas weer rustig toen we het zwembad verlieten.

Watervrees voor jaren

Delilah’s angst voor water is die dag geboren. Van douchen en in bad gaan tot het pierebadje, een fontein, de zee of het zwembad, met geen teen was Delilah in het water te krijgen. Ze vond het echt vreselijk. En dat is mijn schuld. Die dag in het zwembad is ze gevoelsmatig te lang onder water geweest en hier heeft ze een trauma aan overgehouden. Niet zo gek, want Delilah heeft het gevoel gehad dat ze bijna verdronk.

De afgelopen negen jaar hebben we alles geprobeerd. Eerst heb ik haar maanden met alleen een washandje gewassen. Toen heb ik met alle geduld van de wereld haar stapje voor stapje opnieuw kennis laten maken met water. Alle tips die er bestaan voor watervrees, nou, ik heb ze geprobeerd. Ik voerde complete rollenspellen op met de poppen over watervrees, ik kocht alle mogelijk babybadjes en badspeelgoed, ze kreeg een antislipmat en haar privézwemjuf kreeg ik zo ver om bij de eerste les een zeemeerminvin te dragen.

Uiteindelijk heeft het gewerkt, want een paar weken geleden zwom Delilah zelf als een zeemeermin in het zwembad en haalde ze haar A-diploma. Wat was ik trots! Ik heb staan joelen op de kant alsof we het WK-voetbal wonnen. Het maakt me niet uit dat Delilah als laatste van haar klas haar A-diploma heeft gehaald, ik ben al lang blij. Al die jaren heb ik gedacht dat dit niet meer goed kwam. Ik heb me ontzettend schuldig gevoeld. Nu wil ze meteen door voor haar B-diploma en ben ik heel opgelucht dat ik haar geen levenslang trauma heb bezorgd.”

Katy’s dochter heeft watervrees: ‘Ze durft bijna het water niet in tijdens zwemles’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.