Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Leraren worden steeds vaker door ouders aangesproken op coronaregels

Dat Corona nog steeds op veel basisscholen voor enorme uitdagingen zorgt zal je niets verbazen. Met de hoge besmettingsaantallen hebben veel basisscholen moeite om voor iedere klas een leraar te plaatsen. Veel leraren zijn namelijk zelf ook besmet met het coronavirus wat zorgt voor veel uitval. Maar dat is niet het enige waar scholen en leraren mee worstelen, zo krijgen ze ook te maken met ouders die kritisch zijn op de coronaregels, of zich hier niet aan willen houden.

“Schoolbesturen maken zich zorgen over het sociaal-emotionele welzijn van hun teams. Ze moeten steeds veel schakelen, er komt nogal wat op hun bordje te liggen”, dat zegt de koepel, de PO-Raad tegen het ANP.

Kwart van leraren thuis

Bijna een kwart van alle leraren op basisscholen en middelbare scholen zat in de afgelopen weken thuis, meldde de Algemene Vereniging van Schoolleiders maandag en vrijwel iedere school in Nederland had hiermee te maken.

Volgens de PO-Raad “zijn de besmettingscijfers in de hele maatschappij heel hoog. Dat heeft ook impact op leraren”. Het is volgens de organisatie “moeilijk te zeggen” hoe leerlingen zich houden aan maatregelen als het dragen van mondkapjes en het regelmatig doen van zelftesten. “We horen scholen soms zeggen: leerlingen bij ons dragen geen mondkapjes. Maar we horen ook scholen waarbij het wel gebeurt.”

Vervelende gesprekken

Iets dat de PO-Raad ook vaak terug krijgt van scholen en leraren is dat ze “best ingewikkelde en vervelende gesprekken met ouders hebben. Ouders zeggen: tot hier en niet verder, ik wil niet dat mijn kind een mondkapje draagt. Leraren en schoolleiders worden soms persoonlijk aangesproken op het beleid dat zij niet hebben bedacht. Dat wordt soms persoonlijk en emotioneel. Het is best moeilijk als je er steeds op aangesproken wordt. En er zijn al grote personeelstekorten. Dit vraagt veel van personeel, en in sommige gevallen vallen mensen daardoor uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.