Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 17 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Leuke dingen die je kan doen op Hemelvaartsdag, in en om het huis

Het is Hemelvaartsdag en de kinderen zijn vrij van school. Helaas geen festival dit jaar of een gezellige braderie om te bezoeken, maar wel quality time met de kids! En daarom hebben we elf leuke dingen om te doen met de kinderen voor je op een rij gezet.

En die leuke dingen, die doe je gewoon in en om het huis. In de tuin, op je balkon, in de straat als dat kan of lekker in de woonkamer bij slechter weer!

Leuke dingen voor Hemelvaartsdag

Genoeg leuks om je de hele Hemelvaartsdag te vermaken!

1. Maak een grabbelton

Pak een grote pot, schaal of bak en vul deze met opgevouwen stukjes papier waar iets leuks op staat. Denk aan: patatjes halen bij de snackbar, filmavond, spelletjesavond, een ijsje halen enzovoort. In het Hemelvaartsweekend mag je kind of de kinderen omstebeurt een lootje trekken uit de grabbelton en uitvoeren wat erop staat.

2. Bioscoop in de woonkamer

Tover de woonkamer om tot heuse bioscoop met gedimd licht en chille stoelen of lekker veel kussens op de bank. Maak zelf popcorn in de magnetron of pan en geef je kinderen een toegangskaartje voor de film. Via Disney+ of Pathé Thuis kan je de leukste films uitkiezen, alsof het een echte bioscoop is.

3. Kamer make-over

Het Hemelvaartsweekend is de perfecte timing voor een make-over van de kamers van je kids. Hebben die nog een peuterkamer? Tover de kamer van de kids dan samen om in een ‘grote-kinderen-kamer’ en laat ze zelf het thema kiezen. Dino’s, unicorns, voetbal of een jungle-kamer?

4. Apenkooien in huis en tuin

Met mooi weer betrek je de tuin ook bij een potje apenkooien. Haal alles uit de kast, letterlijk: van kussens tot krukken, touw, kleinere tafels, eventueel een trampoline, pionnen of bijvoorbeeld lege flessen. Maak een heel parcours door de woonkamer, keuken en tuin bij mooi weer en apenkooien maar!

5. Restaurantje spelen

Papa en mama mogen plaatsnemen aan de tafel en de kinderen spelen restaurantje. Ze schenken drinken voor jullie in, dekken de tafel en ruimen deze af, maken eten klaar (ok, ze mogen zelf ook wel mee-eten) en verzorgen een dessert. Is ook wel eens fijn toch, om de rollen om te draaien?

6. Knutselen met eten

Laat je kinderen pasta verven en er knutsels van maken! Een ketting bijvoorbeeld of manen van een leeuw, van ongekookte spaghetti. Of wat dacht je van het skelet van een T-rex namaken met verschillende soorten pasta, of kleine vlindertjes van, jawel, vlinderpasta.

7. Kunst maken voor in huis

Maak samen met je kinderen een mooi kunstwerk voor in huis. Jullie kunnen bijvoorbeeld een groot canvasdoek met z’n allen beschilderen of kleinere werkjes maken van zelfdrogende klei. Ga lekker creatief aan de slag met droogbloemen, verf, stenen, schelpen, takken, touw en andere materialen waar je kunst mee kan maken.

8. Kijkdoos maken

Met een oude schoenendoos of kleinere doos van karton maak je een prachtige kijkdoos. Bedenk een thema, bijvoorbeeld sprookjes, de prehistorie, ridders en kastelen of dieren en knip, plak en knutsel van alles voor in de kijkdoos. Je kan er zelfs led-lampjes in hangen die werken op batterijen. Werk met klei, karton, glitter, lijm, kralen en alles wat je maar kan bedenken voor de mooiste kijkdoos ooit.

9. Stampen in plassen

Is het weer net wat minder mooi op Hemelvaartsdag en liggen de plassen op straat? Yes, superleuk juist! Laat je kinderen vandaag lekker vies worden en buiten spelen in de regen, springen in de plassen en lopen door de modder. En daarna lekker warm in bad of onder de douche!

10. Fotografeer het alfabet

Geef je kinderen een camera of smartphone te leen en laat ze elke letter van het alfabet fotograferen in huis. A = afwasborstel, B = broek, C = camera en ga zo door tot Z. Goed voor de fotografie skills en nog leerzaam ook.

11. Bowlen met lege flessen

Heb je tien lege flessen staan? Gooi ze nog niet weg, maar vul ze met een kleine laag zand of water (en doe de dop er weer goed op). Zet ze neer als pionnen en maak zo je eigen bowlingbaan in huis. De pionnen omgooien kan met een voetbal, tennisbal of wat voor bal je ook vinden kan. Strike!

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.