Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eropuit 5 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Tip voor de zomer: dit zijn de 8 leukste speelbossen van Nederland

Bezoek een speelbos in de zomervakantie waar je kind kan klimmen, klauteren, struinen, rennen, spelen met water en lekker op avontuur gaan. De lijst met de acht leukste speelbossen is verdeeld over heel Nederland en op willekeurige volgorde. Zo is er voor iedereen een leuk speelbos om te bezoeken deze zomer.

Let goed op of de speelbossen voorzien zijn van een toilet, een drinkwaterpunt, veel plekken met water (niet heel handig met kleine broertjes en zusjes) en picknickplekken. De meeste speelbossen in Nederland zijn gratis te bezoeken, soms wordt om een donatie gevraagd.

Dit zijn de 8 leukste speelbossen van Nederland

Een speelbos is leuk in elk seizoen, omdat kinderen nu eenmaal graag buiten spelen. Buiten in de natuur zijn heeft vele voordelen en kinderen kunnen hun energie lekker kwijt. Zelf geniet je van een kop hete koffie (die je zelf meeneemt). Dat gaat helemaal lukken in de leukste speelbossen in Nederland.

Speelbos en beverbos Dordrecht, Zuid-Holland

Het speelbos en beverbos vind je in de Biesbosch in Dordrecht. Er is een wandelroute waarbij je kinderen op een simpele en leuke manier alles leren over bevers. Ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Voor een klein bedrag is een beverspeurtocht te koop. In hetzelfde gebied vind je speelbos de Hollandse Biesbosch waar kinderen lekker kunnen ravotten, verstoppen, graven en struinen tussen de takken en bomen.

Speelbos Meermond in Heemstede, Noord-Holland

Het speelbos in Park Meermond wordt ook wel de geheime speeltuin genoemd, want het is best even zoeken om deze plek te vinden. Aan het Spaarne naast de weilanden vind je het speelbos om op avontuur te gaan. Klimmen in bomen, in touwen, hutten bouwen, op de speeltoestellen klauteren en ontdekken: het kan allemaal. Ook is er een duurzaamheidspad om te wandelen en te leren over alle geheimen uit de natuur en de omgeving. Het speelbos in Heemstede is gratis.

Speelbos Gilze, Noord-Brabant

Speelbos Gilze in de gelijknamige plaats draait om het verhaal van een verlegen reus die haar sporen heeft achtergelaten in Gilze. In het speelbos zul je meer te weten komen over haar. Er zijn verschillende speeltoestellen en mogelijkheden om hutten te bouten. Er is een strandje en een fruittuin waar je mag plukken. Speelbos Gilze is gratis toegankelijk.

Speelbos Boeverijen in het Mastbos in Breda, Noord-Brabant

In het speelbos Boeverijen in Breda kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Van hutten bouwen tot spelen met water en zand, in bomen klimmen, een heksenkring bezoeken of op zoek naar het kasteel. Er zijn banken en picknicktafels om even wat te snacken, er is een kabouterpad en een gracht met een touwbrug. Het speelbos in Breda is gratis toegangelijk.

Speelbos Lelystad, Flevoland

In Lelystad vind je het belevenissenbos wat het grootste speelbos van Nederland genoemd wordt. Het is er groot en er zijn vele speeltoestellen voor kinderen te vinden. Ook liggen er boomstronken en zijn netten over het water gespannen om overheen te klauteren. Er is veel water in het speelbos in Lelystad waar je ook in mag zwemmen. Ook kun je zomaar een paar wilde paarden tegenkomen in het bos. Belevenissenbos Lelystad vraagt een donatie van €1 per bezoeker om het bos schoon en verzorgd te houden.

Speelbos Nieuw Wulven in Houten, Utrecht

Speelbos Nieuw Wulven in Houten ligt op de plek waar ooit een Romeins fort stond. Je kunt hier heerlijk ravotten, klimmen in speeltoestellen, schommelen in autobanden of spelen met de waterpomp. Er is een vliegerweide en tijdens de wandeling door het bos richting het speelbos kun je zomaar vele dieren tegenkomen, zoals hazen, ringslangen of bosmuizen. Speelbos Nieuw Wulven is vrij toegankelijk.

Speelbos Zandspoor in Schoorl, Noord-Holland

In de Schoorlse Duinen vind je speelbos Zandspoor. Kinderen kunnen hier kliederen met water bij de waterspeelplek, maar ook klimmen en klauteren over omgevallen bomen, zand verplaatsen met een treintje en spelen in de zandbak. Ook verspringen in de zandbak is een leuke bezigheid om te doen. Naast het speelbos is ook een blotevoetenpad en er is horeca aanwezig voor wat te eten en drinken. Speelbos Zandspoor is gratis toegankelijk.

Speelbos Gagelbos, Utrecht

Gagelbos wordt ook wel speelbos Utrecht genoemd, omdat het aan de rand van de stad ligt. Er zijn twee speelbossen voor kinderen. Daar kunnen ze zich vermaken met het bouwen van hutten of de sloot oversteken via de stapstenen, kabelbaan, een touwbrug of een vlot. Speelbos Gagelbos is gratis te bezoeken.

Dít is waarom jouw kind voldoende moet buitenspelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.