Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 30 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Littekens door acne: wat zijn de opties?

Veel pubers hebben last van acne. Het kan veel pijn doen en ook ziet het er niet mooi uit, zeker als het gaat ontsteken en er littekens voor in de plaats komen. Wat kun je doen als jouw puber littekens door acne krijgt? 

Gelukkig zijn er verschillende dingen aan te doen, zodat jouw zoon of dochter snel afscheid kan nemen van de littekens. 

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening waarbij puistjes, mee-eters, en soms ook cysten op het gezicht, de nek, de rug, de borst en de schouders zitten. Acne ontstaat als de haarzakjes verstopt raken met vet van de huid en dode huidcellen. Hierdoor kunnen bacteriën zich eenvoudig vermenigvuldigen. 

Hoe krijg je littekens door acne?

Littekens door acne ontstaan wanneer het natuurlijke genezingsproces van de huid wordt verstoord. Wanneer acne ernstig is of niet op de juiste manier wordt behandeld, kan het leiden tot ontstekingen die de huid beschadigen. Het resultaat? Verschillende soorten littekens, putjes, en verdikkingen op de huid.

Wanneer de huidcellen en het weefsel rondom de ontsteking worden vernietigd, dan kan je puber te maken krijgen met putjes. Ook zijn er verdikte littekens. Deze ontstaan wanneer er te veel collageen wordt geproduceerd tijdens het genezingsproces. 

Hoe kun je littekens door acne wegkrijgen? 

Voor pubers die worstelen met acne littekens, zijn er verschillende opties beschikbaar om hun huid te helpen herstellen en een gladdere, egalere huid te krijgen.

Cremes, gels en lotions 

Op recept verkrijgbare crèmes, gels en lotions die ingrediënten zoals retinoïden, vitamine C, niacinamide en alfahydroxyzuren bevatten, kunnen helpen bij het vervagen van littekens en het verbeteren van de huidtextuur.

Peelings

Peelings met zuren zoals glycolzuur, salicylzuur of trichloorazijnzuur werken goed bij littekens door acne. Het helpt om de bovenste lagen van de huid te exfoliëren, waardoor nieuwe, gezondere huidcellen worden gestimuleerd om te groeien. Chemische peelings kunnen helpen bij het verminderen van littekens en het egaliseren van de huidskleur, mocht jouw kind ook last hebben van vlekken door acne.

Microdermabrasie

Dit is een behandeling waarbij kleine kristallen worden gebruikt om de bovenste laag van de huid voorzichtig te exfoliëren, waardoor de textuur van de huid wordt verbeterd en littekens worden verminderd.

Lasertherapie

Ook lasertherapie werkt goed bij littekens door acne. Zo zijn er verschillende soorten laserbehandelingen die kunnen worden gebruikt om acne littekens te verminderen, waaronder fractionele lasertherapie, gepulseerd-dye laser en ablative lasertherapie. Hierdoor wordt de productie van collageen gestimuleerd en zal het beschadigde huidweefsel verwijderd worden. 

Microneedling

Bij deze behandeling wordt een apparaat met kleine naalden over de huid gerold, wat hele kleine wondjes veroorzaakt. Dit stimuleert de productie van collageen en helpt bij het vervagen van littekens.

Ontstekingen door acne: wat kan hieraan gedaan worden? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.