Luisterboeken het nieuwe voorlezen? Docent Bart Heinsbroek deelt zijn ervaringen
Dat voorlezen belangrijk is voor kinderen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Docent Bart Heinsbroek doet dat dan ook elke dag in de pauze. Maar soms is het ook fijn om in je pauze echt even pauze te houden, toch? Is een luisterboek dan een goede oplossing?
Bart Heinsbroek gaat de uitdaging aan en deelt zijn ervaringen op LinkedIn en aan ons persoonlijk.
Waarom is voorlezen belangrijk?
Dat Bart elke pauze voorleest, doet hij om verschillende redenen: “Mijn leerlingen krijgen zo per jaar een flink aantal écht goede boeken voorgelezen, ze worden nieuwsgierig naar andere boeken van dezelfde schrijver en ik vind het zelf ook gewoon heel erg leuk; stemmetjes, tempowisselingen, spelen met het volume… Voorlezen voelt soms gewoon als een toneelstuk!”
Wat zijn andere positieve effecten van voorlezen? Bart: “Als je voorleest, kun je boeken kiezen die iets moeilijker zijn dan het niveau dat de kinderen zelf lezen. Dat draagt bij aan het vergroten van de woordenschat en het tekstbegrip. Ik zie in mijn groep mooie vooruitgang van de resultaten voor begrijpend lezen. Als een volwassene zelf voorleest, kan hij moeilijke woorden ‘ondertitelen’; kort uitleggen wat de betekenis is.”
Gesprekken voeren
Er zijn volgens Bart nog meer positieve kanten aan voorlezen: “Voorlezen maakt dat alle kinderen in de groep, of in het gezin, hetzelfde aanbod krijgen. Hier kunnen gesprekken over gevoerd worden: ‘Wat denk jij dat … ervan vindt dat …?’ Of: ‘Hoe zou jij omgaan met de situatie waar (hoofdpersoon) in terecht is gekomen?’
Tot slot maakt voorlezen nieuwsgierig. Bart: “Voorlezen heeft een groot effect op de leesmotivatie. Door voor te lezen, worden kinderen nieuwsgierig naar andere boeken in dezelfde serie of van dezelfde schrijver.”
Een luisterboek als alternatief
Maar als Bart elke pauze voorleest, wanneer heeft hij dan zelf even pauze en eet hij zijn boterham? Volgens Bart is dat geen probleem, aangezien ze een klein team hebben dat samen pleinwacht draait. Hij kan dan prima even een boterham of appeltje eten. Maar niet op alle scholen is dat het geval, daar zitten bijvoorbeeld alle docenten samen te eten of heeft één docent pleinwacht.
Sowieso is het lastig als de docenten tegelijk met de kinderen pauze hebben en ze niet worden afgewisseld. Is een luisterbroek dan een goede oplossing? Bart besloot het te testen.
Bart: “Er zijn zoveel mooie voorgelezen kinderboeken, waar ook ik als leerkracht stil van word. Prachtig voorgelezen door goede stemacteurs.” Bart besloot het experiment te starten en heeft onlangs voor het eerst een luisterboek opgezet tijdens de pauze.
“Ik kon De lijst van Violet Sopjes van David Vlietstra dichtslaan en de stem van Erik van Muiswinkel door het lokaal laten schallen, in de luisterversie van De toch niet zo eenzame tocht van Torre, van Annekarijn Overduin”, vertelt Bart.
Voorlopige oordeel
De luisterboeken waren een groot succes, bleek al snel. Bart: “Totale stilte. Volledige rust in de klas. De kinderen zogen het verhaal op als een spons. Na afloop heb ik de papieren versie van het boek doorgeplozen om een paar vragen te stellen over de eerste drie hoofdstukken van het boek. De klas kon alle vraagstukken foutloos beantwoorden. Maar het leukste was het voorlopige oordeel: ‘Het was wel leuk, hoor. Maar meester leest met meer emotie. Eigenlijk kan meester gewoon veel beter voorlezen.’ Dat vind ik een enorm compliment!”
Gaat Bart de luisterboeken nu vaker inzetten in de klas? “Mijn leerlingen geven echter aan dat ze het tóch leuker vinden als ik zelf voorlees, omdat ze een stukje interactie en mimiek missen. De conclusie is dus: er gaat niets boven zelf voorlezen, maar een luisterboek is een heel mooi middel voor lange autoritten, hangerige zomermiddagen én momenten dat je als leerkracht even rustig wil eten met je klas.”
Komt jullie zomervakantie er bijna aan en zie jij toch een beetje op tegen de lange autorit? Probeer dan eens een luisterboek onderweg (of meerdere uiteraard). Bart gebruikt de app Nextory en daar is nu een actie geldig waarmee je 42 dagen gratis kunt luisteren, dat is precies de hele zomervakantie. Neem hier een kijkje.
Wat als je kind niet van lezen houdt? Deze tips kunnen helpen