Valery de Voijs
Valery de Voijs Persoonlijke verhalen 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Lynn (30) zorgt voor haar neefjes: ‘Ze noemen mij ook mama’

Lynn (30) zorgt sinds kort voor haar neefjes. Dat is nodig, aangezien haar zus niet meer voor haar eigen kinderen kan zorgen. “Ik wil gewoon dat mijn neefjes niets te kort komen, maar ik gun ze ook een gezin zoals het hoort: bij hun eigen moeder en vader”, vertelt ze aan Famme.

“Mijn zus, oudere broer en ik komen niet bepaald uit een warm gezin. Er was vroeger veel ruzie thuis en er was altijd herrie tussen mijn ouders en broer. Hij is zelfs naar een internaat gegaan, met de hoop dat het thuis iets rustiger zou worden.

Een moeilijke jeugd

Toch vond mijn vader een nieuw ‘slachtoffer’. Dit keer werden mijn moeder en zus de dupe van zijn bipolaire buien. Persoonlijk heeft hij mij nooit uitgescholden of aangepakt, maar mijn hart brak natuurlijk als hij tekeer ging thuis.

Het is logisch dat mijn broer en zus hier op latere leeftijd last van hebben gekregen. Mijn broer is bijvoorbeeld verslaafd geweest en heeft last van depressieve periodes.

Ik zorg voor mijn neefjes

Met mijn zus leek lange tijd niets aan de hand te zijn. Haar leven leek van de buitenkant perfect. Een groot huis, goede baan en ik heb de liefste zwager die ik me maar kan wensen. Toch lijkt zij het zelf niet te beseffen hoe slecht haar mentale gezondheid eraan toe is.

Er zijn inmiddels allerlei angststoornissen en andere diagnoses vastgesteld en ze doet er alles aan om er in haar eigen tempo bovenop te komen.

Samen met haar psycholoog hebben we besloten dat het een goed idee kon zijn dat ik tijdelijk de zorg van haar kinderen op mij nam. Mijn neefjes slapen dus zes dagen in de week bij mij en ik spendeer veel tijd met ze.

Ik heb een eigen webshop, maar werk verder niet. Daardoor heb ik dus voldoende tijd om voor ze te zorgen. We praten nooit negatief over mijn zus en ze spenderen nog altijd veel tijd met hun moeder. Zelf heb ik geen kinderen en geef mijn hele ziel en zaligheid om hen veel liefde te geven.

Ze noemen mij mama

Die liefde geef ik ze in overvloed, en dat voelen zij ook. Laatst noemde mijn oudste neefje mij ‘mama’ in plaats van ‘tante Lynn’. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik zijn tante ben, maar die boodschap kwam volgens mij niet helemaal aan. Toen ik later vroeg wat de naam van zijn juf op school is, zei hij de naam van zijn eigen moeder.

Mijn zus kwam hier later achter en werd boos op mij. Ze heeft de meest lelijke dingen gezegd en gedreigd dat ik mijn neefjes niet meer mag zien. Later, toen de emoties bedaard waren, kwam ze hier op terug.

Maar het blijft lastig. Ik houd oprecht van ze alsof het mijn eigen kinderen zijn, maar ik respecteer de positie van mijn zus ook. Het is alleen heel moeilijk, want mijn zus zegt bijvoorbeeld dat ze heel gek is op haar zonen. Dan voel ik die drang om dat te compenseren.

Ik weet als geen ander hoe het is om een onrustige jeugd te hebben. Ook al zijn mijn neefjes officieel niet mijn verantwoordelijkheid, wil ik er voor waken dat zij ook een rottige jeugd hebben.”

Surraya had negen maanden lang HG: ‘Ik heb mijn hele buik kapot gespuugd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.