Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Maagbacterie besmettelijk?

antwoord

Huisarts Leontine Westenberg
Helicobacter pylori is een bacterie die in de maag kan voorkomen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hem bij zich dragen zonder dat er klachten van komen, maar een klein percentage van de dragers van de bacterie helicobacter pylori krijgt wel klachten.
Wanneer er klachten zijn en de bacterie is aangetoond, kan er een behandeling gestart worden. De meest voorkomende klachten zijn: zuurbranden en maagpijn.

Infecties met de helicobacter pylori komen meer voor bij kinderen van allochtone ouders: ongeveer 0,5 procent van de Nederlandse kinderen is ermee besmet terwijl we bij kinderen van allochtone ouders een voorkomen van ongeveer 5 procent zien!

Wanneer je de bacterie bij je draagt is de kans op het ontwikkelen van maagkanker ongeveer zesmaal hoger dan wanneer je de bacterie niet bij je draagt, daarom is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen als de bacterie is aangetoond.
In de meeste gevallen is eenmalige behandeling voldoende, maar het is belangrijk om na de behandeling te controleren of de bacterie echt weg is. Daar is wel de juiste testmethode voor nodig, want wanneer je bijvoorbeeld een bloedtest zou doen blijven de zogenaamde antistoffen tegen deze bacterie altijd zichtbaar terwijl je hem helemaal niet meer bij je hoeft te dragen.
Met een ademtest of onderzoek van de ontlasting krijg je wel een betrouwbare uitslag. Mocht deze uitslag weer positief zijn dan is een tweede behandeling wel aan te raden.
De verhoogde kans op maagkanker daalt namelijk meteen wanneer je de bacterie bestreden hebt.

De helicobacter pylori bacterie is besmettelijk en juist kinderen – met name kinderen jonger dan 5 jaar – zijn daar gevoelig voor. Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen.
Op zich is er geen reden om alle kinderen te laten testen of ze drager zijn van de bacterie, alleen wanneer er ook buikklachten zijn is dat nodig!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.