Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Mama missen

antwoord

Het kan goed zijn dat jullie dochter de hele scheiding op zich goed heeft opgepakt, maar nu even een periode moeite heeft met het missen van de andere ouder. Soms zie je dat als een kind bijvoorbeeld even niet zo lekker in zijn of haar vel zit of als het een spannende of onrustige periode is. 

Het kan helpen om dat zo te benoemen en erbij te vermelden: ‘’Geeft niks, het is ook lastig en het komt vanzelf weer goed.’’ Haar dat vertrouwen te geven kan helpen om het niet al te groot te maken.

Haar steunen, troosten en in gesprek blijven is heel goed. Sta stil bij haar gevoel en laat dat er zijn. Erken dat het moeilijk kan zijn. Daarnaast zou ik kiezen voor een heel praktische insteek. Jullie helpen haar daarbij het beste als jullie zelf niet al te veel meegaan in haar emoties. Blijf zelf positief en oplossingsgericht en probeer niet al te veel mee te gaan in hoe moeilijk en zwaar het voor haar (en jou) is. 

Ze kan goed verwoorden wat er in haar omgaat. Dat is fijn want dan kun je samen met haar nadenken over wat haar kan steunen op de moeilijke momenten. Het helpt vaak goed als je samen – misschien ook met haar vader erbij – een plannetje maakt met dingen die haar kunnen helpen als ze verdrietig is, of om te voorkomen dat ze verdrietig wordt. 

Brainstorm samen zoveel jullie kunnen en laat haar daarna kiezen welke dingen het worden. Zo geef je haar controle en dat kan helpen om het beter aan te kunnen. Probeer wat dingen uit en pas zonodig aan. Zorg ervoor dat jullie zelf uit de emoties blijven en haar vertrouwen geven dat ze het kan leren. Komt goed; ze kon het, het is nu even pittig maar samen gaan jullie ervoor zorgen dat het weer fijn en goed verloopt. 

Wat kun je (onder andere) doen? 

  • Is het handig om te bellen of juist niet? Denk na over een goed tijdstip (niet vlak voor het slapen gaan).
  • Een schriftje om in te schrijven. Jullie kunnen er voor het weekend iets in schrijven en zij kan haar gevoel erin zetten.
  • Wat helpt haar als ze zich rot voelt? Een foto van haar lievelingsdier? Van jullie? Een heel vrolijke foto of plaatje? Plak die in het schriftje.
  • Bedenk wat ze kan doen als het even pittig is: muziek luisteren, er even over praten, iets leuks doen met papa of mama, dvd’tje kijken, discodansen….
  • Iets meenemen van de ouder die er niet is (T-shirt, foto…) 
  • Voor elke dag een kleinigheidje en/of briefje om open te maken (kan zij ook voor jullie doen). Helpt vaak goed als tijdelijk middel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.