Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 8 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Maria (57): ‘Een klasgenootje bood mijn dochter cocaïne aan zodat ze haar biologie-examen zou halen’

Esmée, de dochter van María, deed op haar zestiende eindexamen voor de Havo. Ze ondervond vooral stress voor een vak: biologie. Toen ze samen met twee vriendinnen daarover zat te piekeren in de kantine had een klasgenoot dé oplossing: cocaïne.

“Ze zag het eindexamen weer helemaal zitten. Het enige wat ze moet doen, was wat pepmiddel nemen.”

Cocaïne in de kantine

“Mijn dochter Esmée had ontzettende last van faalangst. Hoe dichterbij de eindexamens kwamen, hoe nerveuzer ze werd. Over het algemeen stond ze er goed voor. Een paar vakken waren een twijfelgeval – waarvan ik zeker wist dat ze die zou halen. Alleen biologie was ronduit slecht. Ze moest ervoor zorgen dat ze van dat cijfer 3 een 5 maakte. Maar och, wat zag ze er tegen op. Ze kon de termen maar niet onthouden en in haar hoofd was het een grote, onbegrijpelijke abstracte brei.

De drie musketiers

Samen met haar boezemvriendinnen Andréa en Marleen, al sinds de brugklas zijn ze hartsvriendinnen, kon Esmée zich ontzettend opwinden. Esmée, Andréa en Marleen, alle drie waren het ambitieuze zenuwpezen. En alle drie stonden ze zwaar onvoldoende voor biologie. Ze moesten er dus alle drie voor gaan. Maar waar ze normaal gesproken bij elkaar konden aankloppen voor extra uitleg, kon dat nu niet. De stof was voor hen alledrie onbegrijpelijk.

En zo kwam het dat ze in de week voor het biologie-examen op school hadden afgesproken met hun biologieleraar voor extra uitleg. De lessen van de eindexamenklassen waren toen al gestopt en ze mochten na schooltijd langskomen om vragen te stellen. Die vragen hebben ze gesteld, maar als ik Esmée mag geloven duizelde het alleen nog maar meer in haar hoofd. Eigenlijk waren ze niet veel wijzer geworden. Alleen nog maar onzekerder. Al piekerend zijn ze in de kantine in de bijna lege school blijven hangen, om elkaar een “peptalk” te geven. Hoe gingen ze in hemelsnaam van die 3 een vijf maken?

Wonderspul

Op die vraag had ene Paul wel antwoord. Hij hoorde hun gesprek over hun zorgen en kwam bij ze zitten. Hij had wel iets voor ze, vertelde Esmée me later, namelijk een pepmiddel waardoor ze de hele dag én nacht konden doorstuderen. Scherp en helder. Dit spul was zo goed, zó goed dat je alle verbanden opeens zou begrijpen en alle begrippen zou onthouden. “Heel vwo doet eindexamen op dit spul”, zou hij volgens Esmée hebben gezegd. Hij had het over cocaïne.

50 euro

Dolgelukkig kwam Esmée die dag uit school. Ik stond te koken en ze vloog me bijna om mijn nek, zo blij was ze. Wie was deze jonge meid en wat had ze met mijn onzekere dochter gedaan? “Mam, mag ik 50 euro? Een jongen bij mij verkoopt een of ander spul waardoor je beter kunt leren!” Oh, reageerde ik verbaasd, hier wilde ik ook wel meer van weten.

Succes gegarandeerd

En toen begon ze te vertellen. Voor 50 euro zouden Andréa, Marleen en Esmée een gram cocaïne krijgen van Paul. Hij had de weegschaal in zijn kluisje staan, het kon zo gergeld worden. Cocaïne werkte nog beter dan Ritalin, overtuigde hij hen, en hierdoor zou je alles beter begrijpen en goed onthouden. Ook zou het je zelfvertrouwen boosten. Het kwam er eigenlijk op neer dat je sowieso een voldoende zou halen. Succes gegarandeerd.

Omdat ze geen vijftig euro hadden, hadden de drie meiden afgesproken om thuis geld te gaan halen, terug naar school te fietsen en cocaïne te kopen. En Esmée, toen nog lief, onschuldig en naïef, zag er serieus de ernst niet van in. Ze was ervan overtuigd dat dit een onschuldig pepmiddel was dat ze prima een keertje kon gebruiken.

Mainstream

Je moet je voorstellen; dit was vijftien jaar geleden. Cocaïne was nog niet zo mainstream als nu. Destijds ben ik me rot geschrokken. Niet alleen omdat blijkbaar een klasgenoot in cocaïne handelt en een weegschaal in zijn kluisje heeft staan. Maar ook omdat Esmée tot alles in staat was zolang ze maar een voldoende haalde. Wat een prestatiedruk moet ze hebben ervaren. Wat ook zorgwekkend was: dat ze echt geen kwaad in cocaïne zag.

Met vlag en wimpel geslaagd

Ieder jaar wanneer de eindexamens beginnen, haalt een van ons weer deze herinnering op. We kunnen er zo om lachen, dat zij, Andréa en Marleen zo goedgelovig waren en thuis netjes hebben gevraagd of ze cocaïne mochten kopen. Wat een schat, he? Uiteindelijk haalde ze een 6.2 voor biologie, zónder hulp van welk pepmiddel dan ook.”

Tessa (35): ‘Ik betrapte mijn tienerdochter met lachgas op het buurtplein’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.