Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 8 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Marians dochter (13) scheert haar gezicht: ‘Ze doet influencers na’

Marians dochter is dertien jaar en heeft last van het donshaar op haar gezicht. Tegen haar moeders wil in besluit ze daarom haar gezicht te scheren.

“Mijn dochter heeft altijd veel haar gehad. Ze werd geboren met een volle bos hoofdhaar. Zelfs de kraamverzorgster noemde haar destijds Rapunzel. Wij vonden het alleen maar mooi en ik zag geen nadelen. Natuurlijk werd het steeds lastiger om haar haren te kammen en in model te brengen, maar dat was een bijzaak. Ze kreeg veel complimentjes en toen ze zeven jaar oud was, stond ze model voor een kapperszaak.

Veel haartjes op armen en benen

Niet alleen haar hoofdhaar groeide snel en hard; ze had ook relatief veel donkere haartjes op haar armen en benen. Als kind was het vooral donshaar, maar het werd al sneller dikker en ook de hoeveelheid nam toe. Mijn dochter leek er echter niet mee te zitten. Tot ze naar de brugklas ging en zij zichzelf vergeleek met haar klasgenoten.

Tijdens de gymlessen viel het haar vriendinnen en klasgenoten bijvoorbeeld op. De meiden uit haar klas vroegen haar waarom ze haar benen niet scheerde. Nadat ze een keer huilend thuis was gekomen, zijn we samen naar de drogist gegaan en heb ik een scheermesje voor haar gekocht. Terwijl ze in bad zat, heb ik haar uitgelegd hoe ze moest scheren. Ik vond het een tikkeltje overdreven. Toen ik jong was, scheerde niemand hun benen op die leeftijd. Toch wilde ik voorkomen dat ze gepest zou worden, en begreep haar onzekerheid.

Het bleef niet bij haar benen. Al snel wilde ze van de haartjes op haar armen af. Ik legde haar uit dat ze nog te jong was om de haren te laten laseren of harsen. Maar mijn dochter was vastberaden. Ik betrapte haar zelfs op het epileren van haar armen. Ze was constant met een pincet in de weer om de haartjes uit te trekken.

Obsessie met ontharen

De obsessie met ontharen werd steeds groter. Samen met haar beste vriendinnetje heeft ze tijdens een logeerpartijtje toch waxstrips gehaald en haar armen onthaard. Dt heeft ze eerlijk toegegeven toen ze thuiskwam. Wat ze echter niet meteen eerlijk zei, is dat ze de donshaartjes op haar gezicht ook weg had gehaald.

Via Tiktok werd ze geïnspireerd door andere meiden die hun gezicht onthaarden. Net als deze influencers, staat ze ’s avonds nu een uur voor de spiegel. Ze heeft een uitgebreide skincare routine, masseert haar huid, en onthaart haar hele gezicht met een speciaal mesje.

Dat zij de haren weg haalt, is niet het grootste probleem. Ik vind het vooral zorgwekkend dat mijn dochter van dertien jaar nu al zo obsessief met haar uiterlijk bezig is.”

Wat als je dochter onzeker over haar uiterlijk is? Pubermeidencoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.