Laura Saija
Laura Saija Ouders 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Een opgeruimd huis? Zelfs Marie Kondo geeft het op na derde baby

Opruimgoeroe Marie Kondo staat vooral bekend om haar tips voor een opgeruimd huis. Nu gooit zij zelf de handdoek in de ring. Dit vertelt ze in een interview met The Washington Post. Haar kinderen vindt ze op dit moment belangrijker dan een opgeruimd huis.

De schrijfster geeft in haar nieuwe boek toe dat haar huis rommelig is. Ze legt uit dat opruimen te maken heeft met alle facetten in je leven. “De manier waarop ik mijn tijd indeel, klop bij de levensfase waarin ik nu zit”, vertelt ze.

Opruimen

“Ik ben altijd professioneel opruimer geweest. Dus ik deed ook mijn best om mijn huis netjes te houden. Nu heb ik het opgegeven, op een goede manier.” Volgens Kondo heeft dit alles te maken met de komst van haar derde kind, in april 2021.

“Ik besef nu wat ik belangrijk vind. Tijd thuis doorbrengen met mijn kinderen.” Kondo realiseert zich dat hier weer verandering in komt als de kinderen volwassen zijn.

Dit leerden wij afgelopen jaren van Maria Kondo

Marie Kondo heeft ons de afgelopen jaren een aantal belangrijke opruimlessen geleerd. We noemen er een paar op.

Spark joy

Eén van de opruimtactieken van Marie Kondo is jezelf afvragen of het vreugde bij je oproept. Je houdt een kledingstuk of ander object in huis vast en vraagt je af: ‘Does it spark joy?’ Ga altijd je eerste ingeving achterna. Alles wat geen vreugde oproept, kan de deur uit.

Categoriseren

De sleutel van een opgeruimd huis is categoriseren. Spullen die bij elkaar horen, moeten ook bij elkaar liggen. Of het nou gaat om het eten in je voorraadkast of alle gereedschap in de keukenla, alles in de keuken moet naast iets staan wat qua en doel en grootte overeenkomt. Om de boel nog overzichtelijker te maken, kun je alles in gelabelde boxen plaatsen.

Verantwoordelijkheid geven

Een opgeruimd huis met een gezin, kan een uitdaging zijn. Zorg daarom dat je iedereen binnen het huishouden verantwoordelijkheid geeft voor een bepaalde ruimte. De kinderen kun je logischerwijs verantwoordelijkheid geven voor hun eigen kamer.

Vouwen

Marie Kondo staat bekend om haar speciale vouwtechnieken, waardoor je kledingkast nooit meer een troep is. Zo heeft ze een geniale tactiek om tassen en hoeslakens op te ruimen. Tassen van vergelijkbare grootte worden bij elkaar geplaatst. Zorg ervoor dat de handvatten zichtbaar zijn zodat je kunt zien welke het is. Hoeslakens kun je handig opvouwen door het in drieën te vouwen en dan dubbel te doen. ​

Sentimentele spullen

Maak voor sentimentele spullen, zoals overleden familieleden, een soort schatkist met herinneringen. Laat alle andere sentimentele spullen los. Heb je bijvoorbeeld al jaren een jurkje in de kast hangen dat je nooit aanhebt, maar niet weg wil gooien omdat het je herinnert aan die mooie dag op vakantie in Spanje? Laat het gaan.

Wat Marie Kondo kan, kun jij ook! Zo ruim je je kast op binnen no-time

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.