Stefanie Hollaar
Stefanie Hollaar Persoonlijke verhalen Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Masha heeft een samengesteld gezin van zeven: ’Soms voelde ik mij een vreemde in mijn eigen huis’

Masha (38) was al jarenlang alleenstaande moeder van dochter Isa (9), toen ze Alexander ontmoette. Hij had al drie kinderen: Zoë (7), Sem (12) en Dewy (14). Samen kregen ze er nog een zoon bij, Lode (2). In één klap vormden ze een samengesteld gezin van zeven. “Ik had niet voorzien hoeveel nieuwe uitdagingen dit met zich mee zou brengen.”

Masha: “Ik was dertig toen ik ging scheiden, Isa was nog maar een jaar. Het idee dat ik ineens alleenstaande moeder was, vond ik heftig. Ik merkte toen al hoe belangrijk het is om dingen goed te regelen. Ik had een enorme behoefte aan duidelijkheid. Alles moest op papier en dat komt nu ook terug in mijn werk als advocaat. 

Vier jaar geleden ontmoette ik Alexander. Hij had al drie kinderen, ik woonde samen met mijn dochter Isa, die toen 5 was. Vanaf dag één waren Isa en zijn dochter Zoë dikke vriendinnen. Het voelde alsof alles samenkwam. In het begin woonden we nog apart en zagen we elkaar vooral in het weekend. Dat was altijd gezellig en overzichtelijk. Maar toen we gingen samenwonen, veranderde de dynamiek compleet. 

Een nieuw gezin, nieuwe dynamiek

Alexanders kinderen zijn drie dagen per week bij ons (de ene week komen ze op zaterdag en de andere dag op zondag) en Isa is om het weekend bij haar vader. Omdat ik ineens te maken had met zoveel verschillende schema’s, kocht ik een whiteboard om alles bij te houden: sporten, school, uitjes, afspraken etc. Maar naast de logistiek merkte ik al snel dat het ook op emotioneel vlak zoeken was. Twee opvoedstijlen onder één dak, dat bleek ingewikkelder dan gedacht. 

Isa begon zich soms af te zetten tegen Alexander. Niet omdat hij iets verkeerd deed, maar simpelweg omdat hij niet haar vader is. Dat vond ik lastig, zeker omdat ik merkte dat ik daar geen controle over had. Kinderen voelen zich vaak vooral loyaal naar hun eigen ouder – iets wat ik in mijn werk als familierechtadvocaat ook terugzie. Hoeveel liefde er ook is in een samengesteld gezin, het vraagt om geduld, duidelijkheid en het leren omgaan met ongemak. 

De ongemakken durven delen

Een half jaar geleden begon ik een Instagram-account over mijn samengestelde gezin. Ik wilde delen dat sommige gevoelens normaal zijn. Zoals dat je je soms ongemakkelijk voelt in je eigen huis met de kinderen van je partner. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Sommige mensen vinden het hard dat ik die dingen uitspreek. Maar ik ben altijd eerlijk, ook tegen mijn bonuskinderen. Isa is mijn dochter, maar dat betekent niet dat ik niet van mijn bonuskinderen houd – alleen op een andere manier. Net zoals zij op een andere manier van mij dan van hun ouders houden. Dat is heel normaal en helemaal oké. 

Balanceren tussen rouw en verantwoordelijkheid

De grootste uitdaging van een scheiding of nieuw gezin is dat je zelf nog in een rouwproces zit, maar dat je ook verantwoordelijk bent voor je kind. In mijn werk als advocaat zie ik dat ouders vaak zeggen dat ze het belang van het kind voorop zetten, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Dat is niet gek, gelet op het proces waarin je zit. Toch is het heel belangrijk om daar altijd naar te streven. 

Met alle schema’s en wisselingen koester ik sommige momenten nu meer. Zo ben ik bewust momenten met Isa en Lode gaan plannen, zodat ik even één op één aandacht voor ze heb. Dat vind ik heel belangrijk. Verder geniet ik stiekem heel erg van de rust die ik om me heen heb op de dagen dat ik thuiswerk. En ik plan bewust niet te veel sociale dingen, anders loop ik door de combinatie van mijn drukke gezin en mijn werk snel over.

Maar rust zit ‘m voor mij ook in herkenning en inzicht. Ik heb twee e-books over gescheiden en samengestelde gezinnen gemaakt. Als je begrijpt waarom je je op een bepaalde manier voelt, geeft dat rust. Bovendien ben ik bezig met het maken van een werkboek en een cursus voor ouders in samengestelde gezinnen. Zo hoop ik ouders meer balans en rust te kunnen laten creëren in hun samengestelde gezin. Iets wat voor ouders in een samengesteld gezin soms een onmogelijke missie lijkt. 

Jij staat aan het roer

Hoe meer duidelijkheid, bijvoorbeeld in de vorm van een ouderschapsplan, hoe beter. Dat doet eenieder op zijn eigen manier en dat is oké. Neem de tijd, blijf luisteren naar je kind, maar vergeet niet dat jij als ouder aan het roer staat.” 

Samengesteld gezin redt het niet? Zo wel, volgens stiefexpert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.