Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 7 meest voorkomende schuldgevoelens van ouders

Welke ouder heeft er geen schuldgevoelens? Je voelt je schuldig omdat je vindt dat je te veel werkt, dat je kinderen te veel tv kijken of je schaamt tegenover andere ouders. Gelukkig weet je vast ook wel dat geen enkele ouder perfect is. Hieronder de top zeven van meest voorkomende schuldgevoelens van ouders. Herkenbaar?

Meest voorkomende schuldgevoelens ouders

Hoeveel van deze schuldgevoelens herken jij?

1. Ik ben een werkende ouder

Veel ouders voelen zich schuldig over het feit dat ze te vaak en te veel werken. Je voelt je schuldig dat je je werk leuker vindt, dan thuis zijn bij je kinderen. Terwijl je het geld van je salaris misschien niet eens nodig hebt. Of je voelt je schuldig omdat je je werk ziet als een zen-momentje in de chaos die je thuis vaak aantreft.

2. Mijn kind misdraagt zich openbaar

Staat je kind te krijsen in de supermarkt, dan voel jij je hoogstwaarschijnlijk opgelaten en in verlegenheid gebracht. Maar bedenk je goed: de blikken die je van andere ouders krijgt zijn eerder een teken van medeleven (hopelijk), dan een oordeel.

3. Het eetpatroon van mijn kind is vreselijk

Op de ene dag is je kind nog helemaal fan van bieten, broccoli en zoete aardappelen; op het volgende moment weigert je peuter iets anders te eten dan boterhammen met pindakaas of pepernoten. Het beste is om er voor te zorgen dat de eettafel geen strijdveld wordt waar ruzie wordt gemaakt over eten. Je kunt niets anders doen dan een verscheidenheid van verschillend soort eten aanbieden. Frusteer niets en bedenk maar dat het ooit echt wel goed komt.

4. Mijn kind geniet van screen time

Als je een aantal experts mag geloven, is de tv, de iPad, de laptop en ga zo maar door, de bron van al het kwaad. Alle moderne technologie draagt namelijk bij aan obesitas, ADHD en een overvloed aan nog andere problemen. Natuurlijk, dat zal echt allemaal wel, maar soms is het ook gewoon een noodzakelijk kwaad. Zodat jij even tijd krijgt om een fatsoenlijke maaltijd in elkaar te draaien aan het einde van de dag bijvoorbeeld.

5. Ik ben een schreeuwende moeder

Zelfs de meest relaxte ouders schreeuwen soms tegen hun kind. Als je hongerig en moe, na een dag werken, aan tafel zit en je kind mikt al schreeuwend een klodder tomatensaus tegen je mooie witte muur. Zie dan maar rustig te blijven…

6. Ik kan geen extra’s veroorloven

Door alle muzieklessen, danslessen, voetbalteams en gadgets die kinderen tegenwoordig hebben, is een kind opvoeden duurder dan het ooit in het verleden is geweest. Ondanks al die hoge kosten, zal je waarschijnlijk ervaren dat de vriendjes van je kind zowel op wintersportvakantie als naar Disney World gaan. Daarnaast krijgt het vriendje voor Sinterklaas zijn eigen tablet. Maar echt, al die toeters en bellen zijn niet nodig, er zijn zoveel mooie en leuke ervaringen die gratis zijn en je kind zijn hele leven bij blijft.

7. Ik kan het niet allemaal tegelijk

Maar wie zegt dat jij een superwoman of –men moet zijn? Deze vorm van schuldgevoel wordt vaak door ouders zelf opgelegd die denken dat zij een superheld-ouder moeten zijn, plus een super-werknemer, een super-vriend, super-huishoudster en super-alles-wat-er-maar-mogelijk-is moeten zijn.

Heb jij als moeder last van schuldgevoelens? 7 manieren om die van je af te schudden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.