Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 21 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Afgelopen schooljaar meer meldingen over seksueel wangedrag op scholen

Van het aantal meldingen die vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs krijgen, gaat er steeds meer over seksuele intimidatie en seksueel misbruik, dat meldt het ANP vandaag. In het schooljaar 2021-2022 was het aandeel meldingen dat over die onderwerpen ging 23 procent, zegt de inspectie. Terwijl het in de jaren ervoor ging om 18 procent.

Daar moet volgens het instituut wel een kanttekening bij worden geplaatst. De jaren van de coronacrisis geven volgens de inspectie namelijk een vertekend beeld vanwege de schoolsluitingen in coronatijd.

Piek meldingen in februari en maart

Afgelopen schooljaar was vooral het hoge aantal meldingen in februari en maart (2022) opvallend. Mogelijk hield dit verband met het nieuws over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland, maar naar de reden achter de toename is volgens de inspectie geen onderzoek gedaan.

Ook is er sprake van een andere stijging. Van de 261 meldingen over seksuele intimidatie afgelopen studiejaar was in 165 gevallen (63 procent) de beklaagde een “met taken belast persoon”. Dit kan een leerkracht of een ander personeelslid zijn. In het schooljaar 2018-2019 was dit 54 procent.

Wat doet een vertrouwensinspecteur?

Een vertrouwensinspecteur van de inspectie kan worden benaderd door ouders, leerlingen, docenten, schoolbesturen en vertrouwenspersonen. De inspecteur kan iemand die melding maakt van seksueel misbruik, seksuele intimidatie, psychisch of fysiek geweld en discriminatie adviseren, bijvoorbeeld over het doen van aangifte of het indienen van een formele klacht.

Als het bestuur van een school een vermoeden heeft van seksueel misbruik van bijvoorbeeld een docent richting een minderjarige leerling of student, dan is het verplicht contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur. In oktober meldde de inspectie dat nog niet alle scholen en kinderopvangcentra dit doen. Met een flyer wil de inspectie aandacht vragen voor de meldplicht.

Zo leer jij jouw zoon (én dochter) over consent en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.