Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Mia (44) gaat mee naar het sollicitatiegesprek van haar dochter: ‘Mijn man is het er niet mee eens’

Sollicitatiegesprekken kunnen behoorlijk zenuwslopend zijn. Zo ook voor de dochter van Mia (44). Vandaar dat de moeder van de 16-jarige tiener besloot om mee te gaan naar het sollicitatiegesprek.

“Mijn dochter loopt van nature vaak een beetje achter. Ze was eigenlijk vrij ‘laat’ met alles. Ik kreeg op het consultatiebureau dan ook altijd te horen dat ze achter liep met kruipen, lopen en praten.

Mijn dochter was een zorgenkindje

Dat mijn dochter niet de snelste was, werd op de basisschool alleen maar bevestigd. Ze is dan ook een keer blijven zitten en had veel hulp nodig met haar huiswerk en planning. Haar vader en ik zagen haar onbewust als een zorgenkindje. Je wil natuurlijk nooit dat je kinderen buiten de groep vallen.

We zagen die achterstand niet alleen op school, maar ook fysiek merkten we dat ze erg laat was met alles. Ze is bijvoorbeeld erg tenger waardoor ze vorig jaar pas voor het eerst ongesteld werd. Daarbij heeft ze nog vrijwel geen haargroei op haar lichaam. Volgens haar huisarts is er geen reden om ons zorgen te maken, maar stiekem ben ik er vaak mee bezig.

Bijbaan

Nu ze zestien is geworden, heeft ze ook vriendinnen in dezelfde leeftijd. Deze vriendinnen zijn echter veel verder lijkt het. Ik weet bijvoorbeeld dat haar beste vriendinnen al seksueel actief zijn en ze gaan vaak naar een café in de buurt.

De meeste vriendinnen hebben naast hun school- en sportactiviteiten ook een bijbaantje. Sinds kort is ook mijn dochter geïnteresseerd in een baantje voor in het weekend. We hebben heel wat uurtjes achter de laptop gespendeerd om een geschikte baan uit te zoeken. Ik vind het vooral belangrijk dat haar contract goed geregeld is.

Ik ging mee naar het sollicitatiegesprek

De werktijden moeten bijvoorbeeld goed geregeld zijn. Ik hoor namelijk van veel werkgevers in mijn omgeving dat ze tieners uitbuiten. Vaak durven jongeren nog niet voor zichzelf op te komen. Op die manier accepteren ze overuren die niet betaald worden en gaan ze akkoord met dingen waar ze niet achter staan.

Samen met mijn dochter heb ik een sollicitatiegesprek geoefend. Tijdens dat gesprek kwam ik erachter dat mijn dochter helaas niet zo goed gebekt is als dat ik had gehoopt. Ze durfde nauwelijks voor zichzelf op te komen. Mijn dochter heeft zelf gevraagd of ik mee wilde gaan naar het gesprek.

Blij dat ik er bij was

Ik heb even moeten nadenken over haar verzoek en heb uiteindelijk besloten om mee te gaan naar het sollicitatiegesprek. We spraken af dat ik niet veel zou zeggen, maar pas zou ingrijpen wanneer dat nodig was. Mijn man was het er echter niet mee eens. Volgens hem leert zij op deze manier niet om volwassen te worden.

Uiteindelijk is het niet nodig geweest om in te grijpen. De voorwaarden die besproken werden, waren oké en ook het contract zag er goed uit. Toch ben ik blij dat ik er persoonlijk bij ben geweest. Op deze manier weet ik ook precies wat we van elkaar kunnen verwachten en wat er besproken is.”

Dit zijn de populairste bijbaantjes voor pubers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.