Laura Saija
Laura Saija Lichamelijke ontwikkeling 27 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Mijn kind stottert, wat moet ik juist niet doen? Stottertherapeut geeft advies

In Nederland stotteren circa 225.000 mensen. Stotteren begint meestal tussen het tweede en zesde levensjaar. Op deze leeftijd overkomt het veel kinderen dat zij een periode minder vloeiend spreken: ongeveer 4 procent herhaalt woorden, hakkelt of struikelt wel eens over wat ze willen zeggen.

Dat is ook niet zo vreemd: praten is een ingewikkeld proces dat veel oefening vraagt. Op deze leeftijd neemt de woordenschat enorm toe, maar de kennis over zinsbouw en de spraakmotoriek zijn nog niet zo goed ontwikkeld.

Wanneer is het écht stotteren?

Na het struikelen over woorden door enthousiasme of haast, kan het échte stotteren, secundair stotteren zich ontwikkelen. Je kunt dit goed zien wanneer kinderen dan bijvoorbeeld blijven hangen op dezelfde letters, dat ze bepaalde woorden of situaties vermijden of fluisterend gaan spreken en wijzen liever iets aan dan dat ze het benoemen.

Ook is duidelijk dat ze zich ongemakkelijk voelen wanneer ze er niet uitkomen. Dan kunnen ook de lichamelijke reacties beginnen; ongecontroleerde bewegingen van het gezicht of ledematen, het rood worden, de tong uit de mond persen, met de voet of hand mee tikken en in het ergste geval, om het woord er maar uit te krijgen, het zichzelf slaan.

Wat moet ik juist niet doen als mijn kind stottert?

Ingrid Del Ferro is al meer dan 30 jaar stottertherapeut en directeur van het gelijknamige Del Ferro Instituut. Zij heeft duizenden kinderen geholpen die stotteren en begeleidt ouders van stotterende kinderen.

Del Ferro: “Vaak schrikken ouders zich rot wanneer hun kleintje begint te stotteren. Niet geheel onterecht natuurlijk, want we kennen allemaal wel iemand die stottert en de angst en bezorgdheid wanneer jouw kind niet goed uit zijn woorden komt, wetende wat dat voor desastreuze gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind, is ook echt iets om je zorgen over te maken.

Geef geen goedbedoelde adviezen

Om het kind te helpen geven ouders vaak goed bedoelde adviezen, zoals het kind rustig laten praten, hem of haar te verbeteren of te zeggen dat het goed moet ademen. “Helaas wijst de praktijk uit dat deze tips vaak een averechts effect hebben op de spraak ontwikkeling en het stotteren vaak juist verergert in plaats van dat het afneemt.”

Volgens Del Ferro wordt de nadruk gelegd op een vaardigheid waarvan het kind zich nog niet van bewust is of dat goed of fout is. Vandaar dat ik ouders van jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar adviseer niets te zeggen over het stotteren. Zelf rustig te blijven praten en het kind uit te laten praten is het enige op deze leeftijd wat je kunt doen.”

Stotteren en pesten

Helaas worden kinderen die stotteren vaak gepest. Het is bekend dat pesten, psychische klachten kan veroorzaken. “Zo ontwikkelen veel kinderen die gepest worden met stotteren een minderwaardigheidscomplex, ze krijgen faalangst, ze voelen een grote mate van onzekerheid op allerlei gebieden, kunnen aanpassingsproblemen krijgen en het stotteren kan leiden tot vereenzaming”, zegt Del Ferro.

“Pas op het moment dat je merkt dat het kind last krijgt van het stotteren, hetgeen je heel af en toe kan vragen, dan ben ik wel een voorstander van het zo vroeg mogelijk starten met de juiste therapie. Dit om onnodig lijden voor te zijn.”

Therapie

Wanneer je merkt dat je kind het vervelend vindt dat hij stottert, is de tijd rijp voor een professionele stottertherapie. De Del Ferro-methode is al meer dan 45 jaar een bekende stottertherapie waar je kind leert hoe stotteren volledig overwonnen kan worden. “In de praktijk zien we dat kinderen vanaf 4 jaar in de speciale mini- en kindercursussen al vanaf de eerste lesdag vloeiend spreken.”

“Hierdoor wordt het zelfvertrouwen verhoogd waardoor het kind sterker in zijn schoenen komt te staan. Voor iedere ouder van een stotterend kind biedt het instituut gratis informatie gesprekken aan om meer te weten te komen over stotteren en de mogelijkheid om hier iets aan te doen.”

Femke Merel (39) stotterde als kind: ‘Een jongen nam een alarmpistool mee naar school’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.