Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Mijn zoon heeft geen zin in huiswerk

antwoord

Je kind aan zijn huiswerk zetten wanneer de lente is begonnen en het eindelijk weer eens lekker lang kan buitenspelen, gaat tegen je gevoel in. Een kind van 10 jaar hoort natuurlijk ook veel en lang buiten te mogen spelen. Toch zal ook een 10-jarig kind moeten leren dat er bepaalde zaken zijn die gewoon moeten, zoals: het opruimen van je spullen en huiswerk maken. Er zijn echter weinig kinderen die dit helemaal uit zichzelf en fluitend doen.

Als ouder kun je je zoon hier goed bij helpen:

  • Laat niet doorschemeren dat je het huiswerk eigenlijk te veel of onnodig vindt. Een kind voelt dit feilloos aan. Toon begrip wanneer je zoon laat merken dat hij ervan baalt, maar ga er niet te lang in mee. Huiswerk maken is nu eenmaal niet zo leuk. Je begrijpt dat hij liever buiten speelt maar het huiswerk moet nu eenmaal gewoon gemaakt worden. Soms is het tijd om te spelen, soms om te werken.
  • Bespreek met je zoon de problemen die jij ziet, namelijk dat hij zijn werk niet serieus neemt. Hij raffelt de opdrachten af en laat zich niet helpen. Leg de verantwoordelijkheid hiervoor vanaf vandaag bij hem en bij zijn leerkracht. Ik begrijp dat dit moeilijk is en dat jij hem het liefst wil helpen, maar je hulp werkt averechts. Er ontstaat irritatie tussen jullie en het huiswerk maken wordt een erg vervelend moment dat je het liefst helemaal wil afschaffen. Je zoon natuurlijk ook.
  • Ga met je zoon op zoek naar een geschikt moment om te werken. Misschien kan hij een kwartiertje vroeger thuiskomen zodat hij ruimer de tijd heeft voor zijn huiswerk. Laat je zoon zelf met een voorstel komen wanneer hij het liefst aan zijn huiswerk gaat. Neem hem serieus en probeer dit tijdstip ook echt te realiseren. Misschien werkt hij liever direct na school, thuis of bij de BSO, of 's morgens voordat hij naar school gaat? Laat hem zelf kiezen.
  • Bied je zoon je hulp aan maar ga niet bij voorbaat al naast hem zitten. Geef hem een rustige werkplek met zo min mogelijk verleidingen in zijn buurt. Maak samen met je zoon een nieuwe start waarin je uitlegt dat hij zelf verantwoordelijk gaat worden, dat hij het echt zelf mag doen maar altijd om hulp mag vragen als dat nodig is. Laat het los. Op deze leeftijd kan dat, zonder ernstige consequenties.
  • Wanneer je zoon meewerkt en hij gaat aan de slag, benader hem dan positief. Oordeel niet over zijn werk. Dat is de taak van de leerkracht. Prijs hem om zijn inzet en geef hem iets lekkers tijdens het werk. Beloon hem als het goed gaat met bijvoorbeeld een kwartiertje later naar bed.
  • Wanneer het niet goed gaat, kun je je zoon wijzen op de afspraak over de tijd. Deze afspraak hebben jullie samen gemaakt en hij moet zich hieraan houden. Wanneer hij dat niet doet dan is er een consequentie, bijvoorbeeld een kwartiertje vroeger naar bed. Niet gemaakt huiswerk zal hij zelf aan de juf moeten verantwoorden. Jij helpt je zoon door hem in het begin aan de afspraak te herinneren.
  • Als je dit plan serieus wil gaan aanpakken, maak dan een afspraak met de leerkracht. Leg precies uit hoe jullie het willen gaan doen. Het is namelijk van belang dat de leerkracht de komende tijd voldoende aandacht heeft voor het huiswerk van jullie kind. Voor huiswerk dat netjes af is, verdient hij een compliment. Afgeraffeld werk wordt niet geaccepteerd en moet verbeterd worden. Dit laatste is van belang zodat hij voelt dat je op dezelfde lijn zit met de juf.

Op een ander moment zou je eens kunnen gaan praten op school over hoeveel tijd een kind op een bepaalde leeftijd aan huiswerk zou moeten besteden. Heeft de school een visie?  Zit er een bepaalde opbouw in de bovenbouw en wat is het doel van het huiswerk? Het is een mooi onderwerp dat eens op de agenda van de MR geplaatst kan worden. Dat zou je zelf kunnen voorstellen bij de voorzitter van de MR.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.