Redactie
Redactie Persoonlijk 8 jun 2022

Mike: ‘Vaderdag? Je bedoelt loserdag’

“Eén van de wonderen van vader zijn is dat je prachtige, lieve kinderen je lang beschouwen als een held, de man, de baas, de man op wie ze supertrots zijn. Ze scheppen zelfs over je op!

Tot op de dag waneer dat niet meer zo is. Dan ben je ineens een sukkel. Niet meer bij de tijd. Number One Loser. Het is een regelrechte shock wanneer het gebeurt. Letterlijk van hero naar zero.

Keihard uitgelachen

Tieners zijn meedogenloos. Een onderontwikkeld prefrontale cortex betekent verbaal beuken zonder nadenken. Als je als vader bewust bent van de meme-van-de-week en probeert mee te doen, word je keihard uitgelachen. Kom je thuis met je nieuwe tas, waar je stiekem een beetje trots op bent, krijg je naar je hoofd geslingerd: “Wat is dat nou voor suf ding?” zodra je binnenloopt. Nieuwe jas? “Nou, dat vind ik pas lelijk!” Allemaal ongevraagd commentaar, gratis en voor niets.

Jonge mensen-taal? Begin er niet aan. “Yolo” zeggen? Rapper Sjors nadoen? ‘Man’s Not Hot’ citeren? Het programma van Best Kept Secret doornemen omdat je nieuwsgierigheid toont in hun interesses? Forget it, loser. Je hoort de kinderen in de verte al roepen: “Oh my God! Zó gênant!”

Een pokkenherrie

Je moet vooral niet denken dat je erbij hoort als vader zijnde. Je hoort er juist niet bij – zo hoort het. De vader van de tiener is eigenlijk de conciërge in een hotel waar rocksterren logeren. De gasten van dit hotel zijn grof, onbeleefd en maken een pokkenherrie.

Ze maken een teringbende van alle kamers, ze vreten en drinken alles op, en dan vertrekken ze zonder te betalen. Onbeschoft. En toch mis je ze wel een beetje als ze eenmaal weg zijn…

Prachtig en lief

En ineens, waneer je écht denkt als vader dat je het niet meer aan kan met dat het kleine volk, komen ze ineens naast je op de bank zitten. Zegt nummer een: “Hey pik!” en drukt een kaartje met een wielrenner op de voorkant in je hand. Zegt de tweede: “Biertje?” en overhandigt je een sixpack Trappisten-biertjes.

“Fijne vaderdag, ouwe!” zeggen ze allebei. En dan zijn ze toch ineens weer prachtig en lief, die jongens van je. Héél eventjes dan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Mike: ‘Vaderdag? Je bedoelt loserdag’
Sluiten